Wysocki Coffee Brazylia Fazenda Londrina filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Wysocki Coffee Brazylia Fazenda Londrina filtr 250g
data palenia |
2023.07.31
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Cerrado, Coromandel
|
uprawy |
1180 m n.p.m.
|
odmiana | Paraíso MG2 |
proces |
controlled fermentation
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
pomarańcze czereśnie żółte owoce pestkowe |
ocena |
88 pkt SCA
|
Świeżo palona kawa jakości speciality pochodząca z Brazylii. Wyczuwalne nuty pomarańczy, czereśni, żółtych owoców pestkowych.
Delikatna, wyjątkowa i doskonale zbalansowana kawa poddana kontrolowanej fermentacji. Znajdziesz w niej mnóstwo słodyczy, wyraźnie zaznaczoną kwasowość, nuty czereśni oraz pomarańczy. Wypalona jasno w polskiej, rzemieślniczej palarni przez doświadczonych roasterów.
Ta absolutnie wyjątkowa kawa została poddana kontrolowanej fermentacji, której zawdzięcza swój znakomity smak. Kawa pochodzi z renomowanej plantacji Londrina, należącej do rodziny Naimeg, która zajmuje się kawą od ponad 60 lat, a sama farma Londrina została założona w latach ’80. Plantacja jest położona w Cerrado de Minas, jednym z najlepszych regionów do uprawy kawy w Brazylii. W 2019 roku plantacja zajęła pierwsze miejsce w konkursie „Najlepsza kawa z Cerrado Mineiro” w kategorii naturals z 90,5 punktacją. Podstawą produkcji rodziny Naimeg jest planowanie, wykorzystanie i interpretacja danych z poprzednich zbiorów, dodawanie stałej analizy technicznej i laboratoryjnej gleby i liści oraz plantacji jako całości.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Wysocki Coffee |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.