






Top-Q - HAYB Competition Coffee VI Kolumbia Diego Samuel Bermundez Pink Bourbon filtr 250g kawa ziarnista Speciality do dripa






Opis
HAYB Competition Coffee VI Kolumbia Diego Samuel Bermundez Pink Bourbon filtr 250g
Szczegóły
Palarnia | Polska |
Pochodzenie | Kolumbia |
Rodzaj | kawa ziarnista |
Rodzaj palenia | przelew |
Stopień palenia | jasny |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | Washed Extended Fermentation |
Region | Cauca |
Odmiana | Pink Bourbon |
Wysokość upraw | 1700 m n.p.m. |
Waga | 250g |
Profil smaku | szampan z brzoskwinią granat miód |
Ocena w cuppingu | 90+ pkt |
Data palenia: | 2021/01/26 |
Opis kawy Competition Coffee VI Kolumbia Diego Samuel Bermundez Pink Bourbon
Kolejna kawa z serii Competition z warszawskiej palarni Speciality HAYB.
To nowa kawa rzadkiej odmiany Pink Bourbon, od lubianego Diego Samuel Bermudeza, który bez reszty poświęcił się uprawie i poznawaniu procesów związanych z produkcją najwyższej jakości kaw Speciality.
Na swojej 27-hektarowej farmie uprawia kawę różnych odmian botanicznych - Castillo, Caturra, Colombia, Geisha oraz Pink Bourbon. Duża wysokość (1700 m n.p.m.) i odpowiedni klimat sprzyjają uprawie niespotykanej jakości kawy i eksperymentom z jej obróbką. W tym celu Diego wybudował również swoje laboratorium, które pomaga mu w pełni zapanować nad procesami zachodzącymi przy obróbce ziaren.
Ziarna tej kawy poddane zostały rozbudowanej wersji procesowi opartemu na myciu. Proces ten składa się z ośmiu etapów:
- Zbiór kawy w proporcjach 90% wiśnie dojrzałe i 10% półdojrzałych.
- Mycie wisienek wysterylizowaną wodą w celu pozbycia się nadmiernej ilości mikrobów.
- Pierwsza faza fermentacji wiśni – aerobic (tlenowa) przez 42 godziny, w temperaturze 17°C.
- Druga faza fermentacji – anaerobic (beztlenowa) przez 72 godziny, w temperaturze 19°C.
- Depulpacja kawy (oddzielenie miąższu).
- Kontrolowane suszenie z cyrkulacją powietrza przez 26 godzin, w temperaturze 37°C i wilgotności względnej 3%, aż do uzyskania wilgotności ziarna na poziomie 10-11%.
- Pakowanie kawy w worki Grainpro i stabilizacja ziarna przez 15 dni.
- Ostateczna elektroniczna i ręczna selekcja ziaren.
Powstała kolejna niezwykła kawa. Jest bardzo bogata w smaku, ale też daje możliwość eksperymentowania z różnymi sposobami parzenia i ich wariantami. W zasadzie zawsze wychodzi doskonale, co daje szansę na masę frajdy i zabawy. Nasz typ!
Kawę Competition Coffee VI Kolumbia Diego Samuel Bermundez Pink Bourbon filtr polecamy szczególnie do:
- Chemexa
- drippera
- AeroPressa
- ekspresów przelewowych
- French Pressa
- Cold Brew
Cechy produktu
Producent | HAYB |
Ziarnista / Mielona | Ziarnista |
Arabica / Robusta | Arabica |
Pochodzenie | Kolumbia |
Region | Cauca |
Odmiana botaniczna | Pink Bourbon |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)












