Top-Q - HAYB Competition Coffee VI Kolumbia Diego Samuel Bermundez Pink Bourbon filtr 250g kawa ziarnista Speciality do dripa

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 88,90 zł 88.90
ilość szt.
Zyskujesz 88 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

HAYB Competition Coffee VI Kolumbia Diego Samuel Bermundez Pink Bourbon filtr 250g

Kawa Speciality - TopQ - Top Quality Coffee Beans

Kawa Speciality z nutami granatu

Kawa Speciality z nutami miodu

 

Szczegóły

Palarnia Polska
Pochodzenie Kolumbia
Rodzaj kawa ziarnista
Rodzaj palenia przelew
Stopień palenia jasny
Skład kawy Arabika 100%
Proces Washed Extended Fermentation
Region Cauca
Odmiana Pink Bourbon
Wysokość upraw 1700 m n.p.m.
Waga 250g
Profil smaku szampan z brzoskwinią
granat
miód
Ocena w cuppingu 90+ pkt
Data palenia: 2021/01/26

Opis kawy Competition Coffee VI Kolumbia Diego Samuel Bermundez Pink Bourbon

Kolejna kawa z serii Competition z warszawskiej palarni Speciality HAYB.
To nowa kawa rzadkiej odmiany Pink Bourbon, od lubianego Diego Samuel Bermudeza, który bez reszty poświęcił się uprawie i poznawaniu procesów związanych z produkcją najwyższej jakości kaw Speciality.
Na swojej 27-hektarowej farmie uprawia kawę różnych odmian botanicznych - Castillo, Caturra, Colombia, Geisha oraz Pink Bourbon. Duża wysokość (1700 m n.p.m.) i odpowiedni klimat sprzyjają uprawie niespotykanej jakości kawy i eksperymentom z jej obróbką. W tym celu Diego wybudował również swoje laboratorium, które pomaga mu w pełni zapanować nad procesami zachodzącymi przy obróbce ziaren.

Ziarna tej kawy poddane zostały rozbudowanej wersji procesowi opartemu na myciu. Proces ten składa się z ośmiu etapów:

  1. Zbiór kawy w proporcjach 90% wiśnie dojrzałe i 10% półdojrzałych.
  2. Mycie wisienek wysterylizowaną wodą w celu pozbycia się nadmiernej ilości mikrobów.
  3. Pierwsza faza fermentacji wiśni – aerobic (tlenowa) przez 42 godziny, w temperaturze 17°C.
  4. Druga faza fermentacji – anaerobic (beztlenowa) przez 72 godziny, w temperaturze 19°C.
  5. Depulpacja kawy (oddzielenie miąższu).
  6. Kontrolowane suszenie z cyrkulacją powietrza przez 26 godzin, w temperaturze 37°C i wilgotności względnej 3%, aż do uzyskania wilgotności ziarna na poziomie 10-11%.
  7. Pakowanie kawy w worki Grainpro i stabilizacja ziarna przez 15 dni.
  8. Ostateczna elektroniczna i ręczna selekcja ziaren.

Powstała kolejna niezwykła kawa. Jest bardzo bogata w smaku, ale też daje możliwość eksperymentowania z różnymi sposobami parzenia i ich wariantami. W zasadzie zawsze wychodzi doskonale, co daje szansę na masę frajdy i zabawy. Nasz typ!

Kawę Competition Coffee VI Kolumbia Diego Samuel Bermundez Pink Bourbon filtr polecamy szczególnie do:

  • Chemexa
  • drippera
  • AeroPressa
  • ekspresów przelewowych
  • French Pressa
  • Cold Brew

Cechy produktu

Producent HAYB
Ziarnista / Mielona Ziarnista
Arabica / Robusta Arabica
Pochodzenie Kolumbia
Region Cauca
Odmiana botaniczna Pink Bourbon
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl