Timemore U French Press zaparzacz do kawy i herbaty

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 99,90 zł 99.90
ilość szt.
Zyskujesz 99 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Timemore U French Press

Timemore U French Press jest elegancki, nowoczesny, świetnie utrzymuje temperaturę naparu i jest trwalszy niż większość French Pressów. Wewnątrz korpusu z tworzywa znajduje się szklany pojemnik, w którym zaparza się kawę.

Cechy

marka
materiał
tworzywo
szkło
stal nierdzewna
kolor
do wyboru
czarny lub
biały
na ile kawy
do 450 ml
wysokość
180 mm
średnica
85 mm

Opis

U French Press marki Timemore zachwyca designem i pomysłowością. Przy okazji na nowo definiuje klasyczny sposób na zaparzenie kawy, jakim jest French Press (zwany również praską).

Przygotujesz w nim z łatwością pyszną, esencjonalną kawę, ale też herbatę.

Nowoczesna forma i styl tego zaparzacza stała się jednocześnie jego praktycznymi zaletami. Szklany zaparzacz trafił do wnętrza korpusu wykonanego z tworzywa, dzięki czemu nie jest narażony na stłuczenie, co wcześniej czy później spotyka część tradycyjnych prasek, a przy okazji zaparzona kawa lub herbata dłużej utrzymują temperaturę. Dzięki zastosowaniu podwójnego filtra, który jest otulony silikonem na końcu tłoczka, do naszego naparu przedostaje się mniej pyłu. Oznacza to na łagodniejszy i czystszy smak przygotowanego napoju.

 


Jak przygotować kawę przy pomocy French Press'a

Kluczem do lepszej kawy z French Press'a jest odpowiedź na pytanie: jaką kawę lubisz?

Tradycyjna metoda zapewni nieco ciężką, choć aksamitną kawę z drobinkami zmielonych ziaren. Jest to kawa, dla której smaku najczęściej wybierany jest zaparzacz tego typu. Jeśli chcesz mieć czystszy napar, możesz skorzystać z drugiej, specjalnej metody, opisanej poniżej tradycyjnego sposobu.

Tradycyjna metoda parzenia kawy z prasą do kawy

  1. Zdejmij pokrywkę, wyjmij filtr i napełnij częściowo zaparzacz gorącą wodą, aby go podgrzać, pozostaw na 45 sekund
  2. Wylej wodę i dodaj właściwą ilość grubo mielonej kawy. Zalecamy 15g kawy na 250g (250ml) wody. Ponieważ jest to zaparzacz o pojemności 350 ml, będzie to 21g kawy, czyli około 1,5 łyżki, jeśli nie korzystasz z wagi.
  3. Wlej świeżo przegotowaną wodę (najlepiej przefiltrowaną), aby po prostu przykryła kawę, a następnie zamieszaj. Nazywa się to rozkwitem (blooming).
  4. Po ok 30 sekundach dodaj pozostałą wodą do linii maksymalnego napełnienia lub pożądanego poziomu wody, a następnie dobrze wymieszaj.
  5. Włóż pokrywkę i filtr, ale nie zanurzaj go, pozostaw do zaparzenia na 5-8 minut w zależności od upodobań.
  6. Po zaparzeniu powoli naciśnij tłok, aby zanurzyć filtr w naparze, aby oddzielić zmieloną kawę od naparu. Twoja kawa jest gotowa!

Zalecamy rozlanie do kubków / filiżanek całej zaparzonej kawy lub przelanie do osobnego naczynia, jeśli chcesz pozostawić jej część na później, aby uniknąć nadmiernego zaparzania i związanego z tym gorzkiego smaku.

Specjalna metoda parzenia kawy w Coffee Press

  1. Zdejmij pokrywkę, wyjmij filtr i napełnij częściowo zaparzacz gorącą wodą, aby go podgrzać, pozostaw na 45 sekund
  2. Wylej wodę i dodaj właściwą ilość grubo mielonej kawy. Zalecamy 15g kawy na 250g (250ml) wody. Ponieważ jest to zaparzacz o pojemności 350 ml, będzie to 21g kawy, czyli około 1,5 łyżki, jeśli nie korzystasz z wagi.
  3. Wlej świeżo przegotowaną wodę (najlepiej przefiltrowaną), aby po prostu przykryła kawę, a następnie zamieszaj. Nazywa się to rozkwitem (blooming).
    Uzupełnij pozostałą wodą do linii maksymalnego napełnienia lub pożądanego poziomu wody, a następnie dobrze wymieszaj
  4. Tu się zmieniamy. Nie zakładaj pokrywki i filtru, tylko pozostaw kawę do zaparzenia przez 4 minuty.  Po 4 minutach użyj tylnej części łyżki do rozbicia unoszącego "korzuszka kawy", naciskając ją w dół. Odczekaj kolejne kolejne 2 minuty.
  5. Za pomocą łyżki usuń unoszącą się warstwę kawy, która jest na górze i umieść w pojemniku lub kompoście. Włóż pokrywkę z filtrem do zaparzacza i pozostaw na dodatkową, 1 minutę.
  6. Powoli naciskaj tłok w dół, aby zanurzyć filtr, ale zanurz go tylko w 1/3 w dół głębokości.
  7. Powoli przelewy kawę do kubków lub filiżanek, przytrzymując uchwyt tłoka, aby nie wypadł z zaparzacza. Jest to bardzo ważne, ponieważ od tego zależy, czy drobinki zmielonej kawy pozostaną na dnie. Nalewaj więc kawę powoli, nawet przez 15-25 sekund. Nie przechylaj zaparzacza poza kąt poziomy, aby drobne cząstki pozostały na jego dnie.
  8. Teraz możesz cieszyć się smakiem czystej, klarownej kawy.

Cechy produktu

Producent Timemore
Pojemność 450 ml
Materiał szkło i tworzywo sztuczne

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Wilfa Svart WSCG-2 automatyczny żarnowy młynek do kawy
Wilfa Svart WSCG-2 automatyczny żarnowy młynek do kawy
444,90 zł 399,90 zł
Hario V60 Drip Kettle AIR dzbanek - czajnik do dripa
Hario V60 Drip Kettle AIR dzbanek - czajnik do dripa
69,90 zł 58,90 zł
szt.
Bracia Ziółkowscy Fairtrade espresso 1kg kawa ziarnista do ekspresu
Bracia Ziółkowscy Fairtrade espresso 1kg kawa ziarnista do ekspresu
128,90 zł 96,68 zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium