CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

The Barn Salwador Los Pirineos Anaerobic filtr 250g kawa ziarnista specialty

Ocena:
0
Cena: 74,90 zł 74.90
ilość szt.
Zyskujesz 37 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: The Barn

kawa speciality z nutami mango

kawa speciality z nutami miodu

kawa speciality z nutami karmelu


data palenia
2024.06.04
palarnia
pochodzenie
region
Usulutan
producent
Diego Baraona
wysokość
upraw
1600 m n.p.m.
odmiana
Pacamara
proces
typ palenia metody alternatywne / przelewowe
palenie
profil
sensoryczny
mango
miód
jabłko
karmel
wiciokrzew
ocena
brak danych

Kawa ziarnista speciality Los Pirineos 250g z Salwadoru wypalona w berlińskiej palarni The Barn

W tym sezonie palarnia The Barn miała w ofercie kilka niesamowitych kaw z Los Pirineos. W oszałamiającym wulkanicznym krajobrazie producent piątego pokolenia Diego Baraona kontynuuje dzieło swojego ojca, szukając idealnego połączenia pomiędzy odmianą, procesem i terroir.

W ostatnim wydaniu z Los Pirineos w tym sezonie prezentuje się złożona odmiana Pacamara przetworzona sposobem beztlenowym. Dzięki gładkiej słodyczy mango i eleganckim nutom kwiatowym można powiedzieć, że najlepsze zostawiono na koniec!

Gilberto Baraona był latarnią morską branży kawowej w Salwadorze. Przez wiele lat niestrudzenie pracował nad zbadaniem możliwości produkcji, korzystając z programu odmian, o którym wielu marzy: w szkółce, którą założył Gilberto, hoduje się ponad 70 różnych odmian kawy. Teraz w zaufanych rękach jego syna Diego, Los Pirineos nadal dostarcza nieoczekiwanych rzeczy.

Los Pirineos położone jest na wysokości 1400 metrów nad poziomem morza na wulkanicznych zboczach, pośród bujnego lasu. Mikroklimat wokół wulkanu zapewnia słoneczne dni i chłodną bryzę, która jest idealna do uprawy i suszenia. W obszarze suszenia gospodarstwa, pomiędzy dwoma szczytami znajdują się podwyższone grządki, które stale kierują wiatr w stronę suszącej kawy. Dzięki dwunastu godzinom słońca dziennie tworzy to idealne środowisko do przetwarzania miodu i produktów naturalnych.

Jakość i odpowiedzialność mają kluczowe znaczenie w sposobie pracy Diego. Cała woda używana do przetwarzania pochodzi z zebranego deszczu, a w gospodarstwie trzymane są pszczoły, które pomagają w zapylaniu na terenie gospodarstwa i okolicznych lasów. Zatrudniając ponad 60 pracowników, Diego zapewnia całoroczne zatrudnienie przy projektach na terenie całego gospodarstwa.

Partię tę poddano obróbce beztlenowej (anaerobic). Świeżo zebrane wiśnie umieszczane są w szczelnych beczkach w komorze chłodniczej o temperaturze 16 stopni Celsjusza. Kawa jest fermentowana przez 72 godziny, podczas gdy pH zawiesiny fermentacyjnej mierzy się w celu utrzymania konsystencji i jakości. Następnie wiśnie suszy się na podwyższonych grządkach przez 25 dni, aż osiągną wilgotność idealną do mielenia i eksportu.

Dzięki udoskonalonemu przetwarzaniu beztlenowemu Diego wzmocnił słodycz odmiany Pacamara. Rezultatem jest kawa o obfitym owocowym smaku i kwiatowej elegancji. Spodziewaj się nut dojrzałego mango, jabłka, karmelu i wiciokrzewu. Na podniebieniu konsystencja jest pełna i słodka, niczym delikatny miód, zrównoważona odrobiną kwasowości cytrynowej.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/06
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent The Barn
Pochodzenie ziaren Salwador
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces anaerobic
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie
Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
The Barn Salwador Los Pirineos Anaerobic filtr 250g kawa ziarnista specialty
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium