CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

The Barn Salwador Himalaya Anniversary filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 82,90 zł 82.90
ilość szt.
Zyskujesz 41 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: The Barn

Kawa Speciality z nutami czerwonej porzeczki

kawa speciality z nutami karmelu

kawa speciality z nutami jabłka


data palenia
2024.06.03
palarnia
pochodzenie
region
Apaneca
producent
Mauricio Salaverria
farma Finca Himalaya
uprawy 1550 m n.p.m.
odmiana Pacamara
proces
typ palenia
palenie

profil
sensoryczny

czerwona porzeczka
karmel
jabłko
gorzka czekolada
ocena
-

Kawa ziarnista speciality Himalaya Anniversary 250g z Salwadoru wypalona w berlińskiej palarni The Barn

Mauricio Salaverria uczynił Finca Himalaya jedną z najlepszych farm w Salwadorze. Po kilku pysznych kawach Moe w tym sezonie przyszedł czas na ostatnią porcję! Z nutami jasnej porzeczki i aksamitnego karmelu, Pacamara stanowi doskonały finał.

Rocznicowa kawa to świętowanie 10 lat współpracy Moe z partnerem eksportowym The Barn - Belco. Nieustannie eksperymentując, Moe zdecydował się połączyć przetwarzanie honey i natural w ekskluzywnym mikrolocie. Rezultatem jest profil o pluszowej fakturze i eleganckiej kwasowości.

Połączenie procesów Honey i Natural sprawia, że znana ze słodyczy i złożoności Pacamara jest po prostu zniewalająca. Spodziewaj się nut czerwonej porzeczki, jabłka i gorzkiej czekolady. Pluszowa konsystencja jest zrównoważona wyrafinowaną, cytrynową kwasowością.

Finca Himalaya, jedna z pierwszych plantacji kawy speciality w Salwadorze, znana jest z doskonałości. Mauricio oparł się na wiedzy pokoleń na temat kawy i przeniósł gospodarstwo na wyższy poziom: nawiązał współpracę z ekspertami, takimi jak były mistrz świata baristów, Sasa Sestic, i nieustannie skupiał się na jakości.

Mauricio jest właścicielem pięciu gospodarstw w Ataco i Apaneca, a cała kawa jest przetwarzana w jego myjni Divisadero. Spacerując po farmie, od razu staje się jasne, że jego poziom upraw to inna liga. Widać tam skrupulatne oddzielanie partii, różne style przetwarzania, ogromne drewniane skrzynki na wino i zbiorniki beztlenowe.

Gospodarstwo ma 24 hektary i uprawia Bourbon, Caturra, Pacas, Pacamara, Geisha, Maragogype, Maracaturra i Kenyan SL28/34. Położona wśród gór Apaneca, Finca Himalaya korzysta z doskonałego terroiru z gliniastą i wulkaniczną glebą, produkując kawy często nagradzane nagrodą Cup of Excellence.

Kawa przetwarzana jest w Ataco, które sąsiaduje z Apanecą. Przy mniejszej wilgotności mikroklimat jest idealny do suszenia kawy. Dojrzałe wiśnie są najpierw selektywnie zbierane i sortowane w młynie. Naturalnie przetworzone wiśnie są następnie przenoszone na łóżka w celu powolnego suszenia. W przypadku procesu Honey wiśnie przed suszeniem rozciera się na miąższ, usuwając zewnętrzną skórkę, ale pozostawiając trochę śluzu. Następnie ziarna są przenoszone bezpośrednio na podwyższone grządki, gdzie powoli wysychają.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/06
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent The Barn
Pochodzenie ziaren Salwador
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces pulped natural / honey
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
The Barn Salwador Himalaya Anniversary filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium