The Barn Rwanda Mahembe filtr 250g kawa ziarnista specialty jasnopalona do metod alternatywnych





Opis
The Barn Rwanda Mahembe filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.01.18
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Western Province
|
producent |
Justin Musabyimana
|
wysokość upraw |
1700 - 1900 m n.p.m.
|
odmiana |
Red Bourbon
|
proces |
washed
|
typ palenia | metody alternatywne / przelewowe |
palenie | |
profil sensoryczny |
czarna herbata wiśnia morello czekoladowe ganache kakao gałka muszkatołowa |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Ta wyjątkowa kawa jest obowiązkową pozycją w rwandyjskiej kolekcji The Barn. Palarnia ta współpracuje z Justinem Musabyimaną od ponad 8 lat - przy wielu okazjach odwiedzali farmę i obserwowali jego poświęcenie. W zasadzie w każdym sezonie w ofercie The Barn pojawia się Mahembe - zawsze ciekawa, zawsze ciesząca.
Kubek - profil sensoryczny
Dzięki bogatym i wyraźnym smakom wiśni Morello i ciemnej czekolady jedno przychodzi na myśl podczas degustacji Mahembe: Gateau z Czarnego Lasu.
Na podniebieniu luksusowy profil przypomina czarną herbatę. Nuty czekoladowego ganache i kakao są słodkie i satysfakcjonujące. Gdy kawa nieco przestygnioe, delikatna przyprawa gałki muszkatołowej dodaje jej trwałej głębi.
Farma
Mahembe czerpie korzyści z wyjątkowej lokalizacji: w pobliżu szmaragdowych wód jeziora Kivu, jednego z największych jezior Afryki, bogata wulkaniczna gleba tego obszaru jest siedliskiem gęstego lasu, w którym żyją dzikie zwierzęta, w tym ogromne populacje nietoperzy. Dzięki mikroklimatowi stworzonemu przez jezioro i las, ciepłe poranki i dni ustępują chłodniejszym wieczorom. Jezioro tworzy okresowe deszcze, jednocześnie pochłaniając ciepło po południu.
Bliskie relacje The Barn z Justinem Musabyimaną pozwalają zabezpieczać jego najlepsze plony w każdym sezonie.
Rwanda ma długą historię produkcji kawy, ale dopiero niedawno odnotowała zdecydowaną poprawę jakości jej przetwarzania – Prowincja Zachodnia produkuje jedne z najlepszych.
Justin dorastał w okolicy, wrócił do domu po ludobójstwie w 1994 roku i zabrał się do ożywienia rodzinnej farmy kawy, aby pomóc w zapewnieniu stabilności i możliwości ekonomicznych w regionie.
Oprócz 11 000 własnych drzew Justin współpracuje również z lokalnymi rolnikami, którzy dostarczają własne wiśnie do myjni Mahembe. Płatności dla rolników obejmują poza wynagrodzeniem również ubezpieczenie zdrowotne, opłaty szkolne i zwierzęta gospodarskie.
Dzięki silnemu skupieniu się na jakości i budowaniu społeczności, 75% tego, co Justin produkuje, to obecnie klasa A1, a Mahembe zawsze bierze udział w konkursach Cup of Excellence.
Proces
Ta partia kawy została w pełni umyta, przy użyciu naturalnej wody źródlanej z wysokich gór położonych w pobliżu lasu Nyungwe. Współpracujący z Justinem rolnicy są szkoleni, aby zbierać tylko najbardziej dojrzałe kawowce z ich drzew, które są następnie dostarczane do myjni.
Tam wiśnie są sortowane w zbiornikach flotacyjnych w celu usunięcia pływających lub niedojrzałych wiśni, a następnie rozdrabniane w celu usunięcia skórki i większości śluzu.
Ziarna są fermentowane przez 10 do 12 godzin przed końcowym procesem mycia i suszenia na podwyższonych afrykańskich łożach przez 21 dni.
Polecane metody zaparzenia kawy The Barn Rwanda Mahembe
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/01 |
Producent | The Barn |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Region | Western Province |
Odmiana botaniczna | Red Bourbon |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.