The Barn Rwanda Mahembe filtr 250g kawa ziarnista specialty jasnopalona do metod alternatywnych

The Barn Rwanda Mahembe filtr 250g kawa ziarnista specialty jasnopalona do metod alternatywnych
  • nowość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 69,90 zł 69.90
ilość szt.
Zyskujesz 34 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

The Barn Rwanda Mahembe filtr 250g

kawa speciality z nutami czarnej herbaty

kawa speciality z nutami wiśni

kawa speciality z nutami gałki muszkatołowej

Charakterystyka kawy

data palenia
2023.01.18
palarnia
pochodzenie
region
Western Province
producent
Justin Musabyimana
wysokość
upraw
1700 - 1900 m n.p.m.
odmiana
Red Bourbon
proces
washed
typ palenia metody alternatywne / przelewowe
palenie
profil
sensoryczny
czarna herbata
wiśnia morello
czekoladowe ganache
kakao
gałka muszkatołowa
ocena
brak danych

Opis kawy

Ta wyjątkowa kawa jest obowiązkową pozycją w rwandyjskiej kolekcji The Barn. Palarnia ta współpracuje z Justinem Musabyimaną od ponad 8 lat - przy wielu okazjach odwiedzali farmę i obserwowali jego poświęcenie. W zasadzie w każdym sezonie w ofercie The Barn pojawia się Mahembe - zawsze ciekawa, zawsze ciesząca.

Kubek - profil sensoryczny

Dzięki bogatym i wyraźnym smakom wiśni Morello i ciemnej czekolady jedno przychodzi na myśl podczas degustacji Mahembe: Gateau z Czarnego Lasu.
Na podniebieniu luksusowy profil przypomina czarną herbatę. Nuty czekoladowego ganache i kakao są słodkie i satysfakcjonujące. Gdy kawa nieco przestygnioe, delikatna przyprawa gałki muszkatołowej dodaje jej trwałej głębi.

Farma

Mahembe czerpie korzyści z wyjątkowej lokalizacji: w pobliżu szmaragdowych wód jeziora Kivu, jednego z największych jezior Afryki, bogata wulkaniczna gleba tego obszaru jest siedliskiem gęstego lasu, w którym żyją dzikie zwierzęta, w tym ogromne populacje nietoperzy. Dzięki mikroklimatowi stworzonemu przez jezioro i las, ciepłe poranki i dni ustępują chłodniejszym wieczorom. Jezioro tworzy okresowe deszcze, jednocześnie pochłaniając ciepło po południu.

Bliskie relacje The Barn z Justinem Musabyimaną pozwalają zabezpieczać jego najlepsze plony w każdym sezonie.

Rwanda ma długą historię produkcji kawy, ale dopiero niedawno odnotowała zdecydowaną poprawę jakości jej przetwarzania – Prowincja Zachodnia produkuje jedne z najlepszych.
Justin dorastał w okolicy, wrócił do domu po ludobójstwie w 1994 roku i zabrał się do ożywienia rodzinnej farmy kawy, aby pomóc w zapewnieniu stabilności i możliwości ekonomicznych w regionie.

Oprócz 11 000 własnych drzew Justin współpracuje również z lokalnymi rolnikami, którzy dostarczają własne wiśnie do myjni Mahembe. Płatności dla rolników obejmują poza wynagrodzeniem również ubezpieczenie zdrowotne, opłaty szkolne i zwierzęta gospodarskie.
Dzięki silnemu skupieniu się na jakości i budowaniu społeczności, 75% tego, co Justin produkuje, to obecnie klasa A1, a Mahembe zawsze bierze udział w konkursach Cup of Excellence.

Proces

Ta partia kawy została w pełni umyta, przy użyciu naturalnej wody źródlanej z wysokich gór położonych w pobliżu lasu Nyungwe. Współpracujący z Justinem rolnicy są szkoleni, aby zbierać tylko najbardziej dojrzałe kawowce z ich drzew, które są następnie dostarczane do myjni.
Tam wiśnie są sortowane w zbiornikach flotacyjnych w celu usunięcia pływających lub niedojrzałych wiśni, a następnie rozdrabniane w celu usunięcia skórki i większości śluzu.
Ziarna są fermentowane przez 10 do 12 godzin przed końcowym procesem mycia i suszenia na podwyższonych afrykańskich łożach przez 21 dni.


Polecane metody zaparzenia kawy The Barn Rwanda Mahembe

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2023/01
Producent The Barn
Producent (kraj) Niemcy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Rwanda
Region Western Province
Odmiana botaniczna Red Bourbon
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Promocje
Yerba mate Pajarito Special Selection 500g
Yerba mate Pajarito Special Selection 500g
25,90 zł 21,90 zł
szt.
Yerba mate Pajarito Menta Limon 500g miętowo-cytrynowa
Yerba mate Pajarito Menta Limon 500g miętowo-cytrynowa
22,90 zł 18,90 zł
szt.
Yerba mate Pizca del Mundo Solimoes Fresh 100g
Yerba mate Pizca del Mundo Solimoes Fresh 100g
12,90 zł 10,97 zł
szt.
Yerba mate Pizca del Mundo Japura Detox 100g
Yerba mate Pizca del Mundo Japura Detox 100g
12,90 zł 10,97 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium