The Barn Rwanda Huye Mountain Washed omniroast 250g kawa ziarnista
data palenia
2024.09.19 |
palarnia
The Barn |
pochodzenie
Rwanda |
region
Huye District
|
uprawy
1700 - 2200 m n.p.m.
|
producent
David Rubanzangabo
|
stacja obróbki
Huye Mountain
|
odmiana
Red Bourbon
|
proces
washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
krwista pomarańcza daktyle |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Huye Mountain 250g z Rwandy z berlińskiej palarni The Barn
Rwanda to kraj tysiąca wzgórz i ma świetne warunki do wzrostu: duża wysokość, regularne opady deszczu, żyzna gleba i ludzie pracujący z pasją.
Czysta i słodka, myta partia napełni Twoją filiżankę zaokrągloną nutą mlecznej czekolady. Smaki krwistej pomarańczy, daktyli i odrobina gałki muszkatołowej dodają pysznej złożoności. W ustach jest gładka i aksamitna, z długim finiszem, który znajdujemy tylko w najlepszych partiach z tego regionu.
David jest kluczową postacią w rozwoju Specialty Coffee w Rwandzie, wielokrotnie zdobywając Cup of Excellence. Kiedy prywatyzował Góry Huye, podzielił pasmo górskie na siedem stref - każda z innym profilem smakowym. David jest prawdziwym filantropem, który bardzo troszczy się o rodziny, z którymi pracuje. Oferuje rolnikom zachęty do produkcji wysokiej jakości kawy, współpracując z premiami społecznymi i zachętami jakościowymi. "Jesteśmy dumni, że ściśle współpracujemy z Davidem, a tegoroczne partie są lepsze niż kiedykolwiek" - The Barn.
Huye Mountain ma własne stacje mycia w dystrykcie Huye, gdzie przetwarzane są kawy i przeprowadzana jest kontrola jakości. Podczas zbiorów dojrzałe wiśnie są zbierane ręcznie i dostarczane do stacji w celu sortowania i klasyfikowania.
Po sortowaniu najlepszej jakości wiśnie są fermentowane naturalnie i suszone na podniesionych afrykańskich stołach suszarniczych przez około 20 dni. Sezon po sezonie jakość przetwarzania w Huye Mountain robi wrażenie, a nieskazitelne ziarna są pełne czystego i złożonego smaku.
Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.
W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.
Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:
proporcje:
6.8g kawy
100g wody
temperatura:
96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
3:00 min
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy.
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją trochę grubiej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nieco drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
159,71 zł
Cena regularna:
169,90 zł
64,90 zł
Cena regularna:
82,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
189,90 zł
Cena regularna:
229,90 zł
33,75 zł
Cena regularna:
35,90 zł
131,51 zł
Cena regularna:
139,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
119,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł