CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

The Barn Rwanda Huye Mountain Washed omniroast 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 59,90 zł 59.90
ilość szt.
Zyskujesz 29 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: The Barn

kawa speciality z nutami czekolady

Kawa Speciality z nutami pomarańczy

Kawa Speciality z nutami daktyli


data palenia
2024.09.19
palarnia
The Barn
pochodzenie
Rwanda
region
Huye District
uprawy
1700 - 2200 m n.p.m.
producent
David Rubanzangabo
stacja obróbki
Huye Mountain
odmiana
Red Bourbon
proces
washed
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
czekolada
krwista pomarańcza
daktyle
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality Huye Mountain 250g z Rwandy z berlińskiej palarni The Barn

Rwanda to kraj tysiąca wzgórz i ma świetne warunki do wzrostu: duża wysokość, regularne opady deszczu, żyzna gleba i ludzie pracujący z pasją.

Czysta i słodka, myta partia napełni Twoją filiżankę zaokrągloną nutą mlecznej czekolady. Smaki krwistej pomarańczy, daktyli i odrobina gałki muszkatołowej dodają pysznej złożoności. W ustach jest gładka i aksamitna, z długim finiszem, który znajdujemy tylko w najlepszych partiach z tego regionu.

David jest kluczową postacią w rozwoju Specialty Coffee w Rwandzie, wielokrotnie zdobywając Cup of Excellence. Kiedy prywatyzował Góry Huye, podzielił pasmo górskie na siedem stref - każda z innym profilem smakowym. David jest prawdziwym filantropem, który bardzo troszczy się o rodziny, z którymi pracuje. Oferuje rolnikom zachęty do produkcji wysokiej jakości kawy, współpracując z premiami społecznymi i zachętami jakościowymi. "Jesteśmy dumni, że ściśle współpracujemy z Davidem, a tegoroczne partie są lepsze niż kiedykolwiek" - The Barn.

Huye Mountain ma własne stacje mycia w dystrykcie Huye, gdzie przetwarzane są kawy i przeprowadzana jest kontrola jakości. Podczas zbiorów dojrzałe wiśnie są zbierane ręcznie i dostarczane do stacji w celu sortowania i klasyfikowania.

Po sortowaniu najlepszej jakości wiśnie są fermentowane naturalnie i suszone na podniesionych afrykańskich stołach suszarniczych przez około 20 dni. Sezon po sezonie jakość przetwarzania w Huye Mountain robi wrażenie, a nieskazitelne ziarna są pełne czystego i złożonego smaku.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.

W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.

Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.8g kawy
100g wody

woda

temperatura:
96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
3:00 min

 

Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy.
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją trochę grubiej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nieco drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/09
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia jasny do średni
Waga 250g
Producent The Barn
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie
Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
The Barn Rwanda Huye Mountain Washed omniroast 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium