CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

The Barn Rwanda Huye Mountain Washed omniroast 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 67,90 zł

Cena regularna:

67.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 33 pkt [?]

towar niedostępny

Kawa ziarnista Specialty Huye Mountain Washed 250 g – Rwanda z nutami mlecznej czekolady, czerwonej pomarańczy i daktyli – Palarnia The Barn


Data palenia
2025.03.12
Palarnia
The Barn
Pochodzenie
Rwanda
Region
Huye
Stacja obróbki
Huye Mountain
Producent
Lokalni rolnicy
Uprawy
Odmiana
Red Bourbon
Proces
washed
Typ palenia
omniroast
Palenie
jasne
Profil sensoryczny
mleczna czekolada,
czerwona pomarańcza,
daktyle
Ocena SCA

Co wyróżnia Huye Mountain Washed od The Barn?

  • Omniroast – jedno palenie, wiele możliwości – zarówno do przelewu, jak i do espresso.
  • Ziarna pochodzą z regionu Huye w Rwandzie, znanego z produkcji wysokiej jakości kaw specialty.
  • Profil? Słodycz mlecznej czekolady, soczystość czerwonej pomarańczy i subtelna słodycz daktyli.
  • Palenie jasne – pozwala zachować lekkość i elegancję tego wyjątkowego profilu sensorycznego.

Dla kogo jest ta kawa?

  • Dla fanów delikatnych, zbalansowanych kaw z elegancką owocowością.
  • Jeśli cenisz sobie herbaciany charakter w filiżance – ta kawa Cię oczaruje.
  • Szukasz kawy uniwersalnej – pod espresso, przelew, AeroPress? Huye Mountain da radę wszędzie.

Czego możesz się spodziewać?

W aromacie – karmel i suszone owoce. W smaku – gładka struktura mlecznej czekolady, soczystość czerwonej pomarańczy i subtelna słodycz daktyli z finiszem przyjemnie tanicznym – jak dobra herbata. To kawa o czystym, przejrzystym profilu i eleganckim charakterze.

Jak ją zaparzyć?

W espresso zagra owocowo i kremowo z nutami mlecznej czekolady. W przelewie – czysto i klarownie z akcentem czerwonej pomarańczy. AeroPress wydobędzie słodycz daktyli i głębię smaku. Omniroast pozwala zaparzyć ją dokładnie tak, jak lubisz – bez kompromisów.

Fakty, które warto znać:

  • Ziarna pochodzą z plantacji otaczających stację Huye Mountain – jednej z najsłynniejszych w Rwandzie.
  • Odmiana Red Bourbon – słynie z wysokiej jakości filiżanki i przyjemnej słodyczy.
  • Proces myty nadaje kawie czystość, przejrzystość i elegancję – wszystko jest tu na miejscu.

Dlaczego warto ją wybrać?

  • Bo to Rwanda w pełnej krasie – złożona, owocowa, klasyczna.
  • Bo sprawdzi się w każdej metodzie – od espresso po dripper.
  • Bo to kawa, która smakuje inaczej w zależności od sposobu parzenia – i za każdym razem zaskakuje.

Limitowana dostępność

Ziarna z Huye Mountain to rzadkość na polskim rynku. Jeśli chcesz spróbować wysokogórskiej Rwandy z wyjątkowym profilem – lepiej się pospiesz.

O kawie – prosto od producenta

Huye Mountain to wyjątkowa stacja obróbki w południowej Rwandzie, na wysokości ponad 1 900 m n.p.m., która obsługuje ponad 1 300 drobnych rolników z okolicznych wzgórz. Zbiory odbywają się ręcznie, a wiśnie są dostarczane do stacji tego samego dnia. Staranna selekcja i tradycyjny proces mycia pozwala wydobyć pełnię potencjału tej wyjątkowej kawy.

Wiśnie są depulpowane i fermentowane przez 12 godzin, następnie dokładnie płukane i suszone przez 14 do 20 dni na podniesionych afrykańskich grządkach. Daje to efekt czystej, eleganckiej filiżanki z łagodną kwasowością i nutami karmelu, mlecznej czekolady, czerwonej pomarańczy oraz subtelnej słodyczy daktyli.

Palenie typu omniroast w The Barn podkreśla subtelności tej rzemieślniczej kawy – idealna zarówno do metod przelewowych, jak i espresso. To klasyczna Rwanda z nowoczesnym twistem.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych – jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.

Jak przygotować tę kawę w espresso
  • Doza: 18 g
  • Mielenie (Comandante): 9-11 klików
  • Woda: 40 ml, 93°C
  • Czas ekstrakcji: 28-30 sekund

Espresso z Huye Mountain to filiżanka pełna subtelności – karmelowa słodycz, nuty daktyli i lekka taniczność przypominająca herbatę Darjeeling.

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • Doza: 16 g
  • Mielenie (Comandante): 26 klików
  • Woda: 250 ml, 96°C
  • Preinfuzja: 60 ml / 30 sekund
  • Czas parzenia: 2:45 - 3:00 min

Zalania do 125/250 ml w 0:30 i 1:00, koniec w 2:45. Po każdym zamieszaj dripperem dwa razy.

Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • Doza: 17 g
  • Mielenie (Comandante): 27 - 30 klików
  • Woda: 220 ml, 90-93°C
  • Czas parzenia: 1:30 - 2:00 min

Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 120 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.

Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy (dla metod przelewowych).
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody w równych odstępach czasu (dla przelewu).
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma gorzki smak, zmiel ją grubiej lub skróć czas parzenia.
  • Jeśli kawa ma zbyt dużą kwasowość, zmiel grubiej i zalewaj wolniej.
  • Używaj miękkiej, przefiltrowanej wody!
  • Trzymaj się 90-96°C – zbyt wysoka temperatura podbija kwasowość.
  • Nie wydłużaj zbyt mocno czasu parzenia – może dawać gorycz.

Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić <strong>kawę</strong>

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2025/03
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy czekoladowo-owocowy
Waga 250g
Producent The Barn
Pochodzenie ziaren Rwanda
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

0 / 5
  • Opinie o produkcie Masz ten produkt?

    Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

    Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

    Pokaż więcej
    Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
    
                                                             Zamknij okno
    The Barn Rwanda Huye Mountain Washed omniroast 250g kawa ziarnista
    0
    Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
    Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
    Najczęściej kupowane
    Holder do góry
    Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium