The Barn Rwanda Huye Mountain Washed omniroast 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
Kawa ziarnista Specialty Huye Mountain Washed 250 g – Rwanda z nutami mlecznej czekolady, czerwonej pomarańczy i daktyli – Palarnia The Barn
Data palenia 2025.03.12 |
Palarnia The Barn |
Pochodzenie Rwanda |
Region Huye |
Stacja obróbki Huye Mountain |
Producent Lokalni rolnicy |
Uprawy – |
Odmiana Red Bourbon |
Proces washed |
Typ palenia omniroast |
Palenie jasne |
Profil sensoryczny mleczna czekolada, czerwona pomarańcza, daktyle |
Ocena SCA – |
Co wyróżnia Huye Mountain Washed od The Barn?
- Omniroast – jedno palenie, wiele możliwości – zarówno do przelewu, jak i do espresso.
- Ziarna pochodzą z regionu Huye w Rwandzie, znanego z produkcji wysokiej jakości kaw specialty.
- Profil? Słodycz mlecznej czekolady, soczystość czerwonej pomarańczy i subtelna słodycz daktyli.
- Palenie jasne – pozwala zachować lekkość i elegancję tego wyjątkowego profilu sensorycznego.
Dla kogo jest ta kawa?
- Dla fanów delikatnych, zbalansowanych kaw z elegancką owocowością.
- Jeśli cenisz sobie herbaciany charakter w filiżance – ta kawa Cię oczaruje.
- Szukasz kawy uniwersalnej – pod espresso, przelew, AeroPress? Huye Mountain da radę wszędzie.
Czego możesz się spodziewać?
W aromacie – karmel i suszone owoce. W smaku – gładka struktura mlecznej czekolady, soczystość czerwonej pomarańczy i subtelna słodycz daktyli z finiszem przyjemnie tanicznym – jak dobra herbata. To kawa o czystym, przejrzystym profilu i eleganckim charakterze.
Jak ją zaparzyć?
W espresso zagra owocowo i kremowo z nutami mlecznej czekolady. W przelewie – czysto i klarownie z akcentem czerwonej pomarańczy. AeroPress wydobędzie słodycz daktyli i głębię smaku. Omniroast pozwala zaparzyć ją dokładnie tak, jak lubisz – bez kompromisów.
Fakty, które warto znać:
- Ziarna pochodzą z plantacji otaczających stację Huye Mountain – jednej z najsłynniejszych w Rwandzie.
- Odmiana Red Bourbon – słynie z wysokiej jakości filiżanki i przyjemnej słodyczy.
- Proces myty nadaje kawie czystość, przejrzystość i elegancję – wszystko jest tu na miejscu.
Dlaczego warto ją wybrać?
- Bo to Rwanda w pełnej krasie – złożona, owocowa, klasyczna.
- Bo sprawdzi się w każdej metodzie – od espresso po dripper.
- Bo to kawa, która smakuje inaczej w zależności od sposobu parzenia – i za każdym razem zaskakuje.
Limitowana dostępność
Ziarna z Huye Mountain to rzadkość na polskim rynku. Jeśli chcesz spróbować wysokogórskiej Rwandy z wyjątkowym profilem – lepiej się pospiesz.
Huye Mountain to wyjątkowa stacja obróbki w południowej Rwandzie, na wysokości ponad 1 900 m n.p.m., która obsługuje ponad 1 300 drobnych rolników z okolicznych wzgórz. Zbiory odbywają się ręcznie, a wiśnie są dostarczane do stacji tego samego dnia. Staranna selekcja i tradycyjny proces mycia pozwala wydobyć pełnię potencjału tej wyjątkowej kawy.
Wiśnie są depulpowane i fermentowane przez 12 godzin, następnie dokładnie płukane i suszone przez 14 do 20 dni na podniesionych afrykańskich grządkach. Daje to efekt czystej, eleganckiej filiżanki z łagodną kwasowością i nutami karmelu, mlecznej czekolady, czerwonej pomarańczy oraz subtelnej słodyczy daktyli.
Palenie typu omniroast w The Barn podkreśla subtelności tej rzemieślniczej kawy – idealna zarówno do metod przelewowych, jak i espresso. To klasyczna Rwanda z nowoczesnym twistem.
Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych – jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
- Doza: 18 g
- Mielenie (Comandante): 9-11 klików
- Woda: 40 ml, 93°C
- Czas ekstrakcji: 28-30 sekund
Espresso z Huye Mountain to filiżanka pełna subtelności – karmelowa słodycz, nuty daktyli i lekka taniczność przypominająca herbatę Darjeeling.
- Doza: 16 g
- Mielenie (Comandante): 26 klików
- Woda: 250 ml, 96°C
- Preinfuzja: 60 ml / 30 sekund
- Czas parzenia: 2:45 - 3:00 min
Zalania do 125/250 ml w 0:30 i 1:00, koniec w 2:45. Po każdym zamieszaj dripperem dwa razy.
- Doza: 17 g
- Mielenie (Comandante): 27 - 30 klików
- Woda: 220 ml, 90-93°C
- Czas parzenia: 1:30 - 2:00 min
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 120 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy (dla metod przelewowych).
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody w równych odstępach czasu (dla przelewu).
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma gorzki smak, zmiel ją grubiej lub skróć czas parzenia.
- Jeśli kawa ma zbyt dużą kwasowość, zmiel grubiej i zalewaj wolniej.
- Używaj miękkiej, przefiltrowanej wody!
- Trzymaj się 90-96°C – zbyt wysoka temperatura podbija kwasowość.
- Nie wydłużaj zbyt mocno czasu parzenia – może dawać gorycz.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

154,89 zł
Cena regularna:
179,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

159,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!