The Barn Rwanda Gitwe filtr 250g kawa ziarnista
data palenia |
2024.09.02
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Nyamasheke District
|
producent |
Gitwe Producers
|
farma | Gitwe |
uprawy | 1800 m n.p.m. |
odmiana | Red Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
żurawina suszone jabłko jagody |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality Gitwe 250g z Rwandy wypalona w berlińskiej palarni The Barn
Kawy z Gitwe są uwielbiane za ich złożone, eleganckie profile. W tej, spodziewaj się złożonego smaku od soczystych jagód po słodkie suszone jabłka. Odrobina żurawiny, ciepłych przypraw i delikatna kwasowość są pięknie zrównoważone.
Pomiędzy szmaragdowymi wodami jeziora Kiwu a bujnym lasem Parku Narodowego Nyungwe - gdzie wędrują goryle i szympansy - leży stacja mycia Gitwe.
Gitwe to dość młoda stacja mycia, założona w 2016 roku w pobliżu miasta Gatare w zachodniej prowincji Rwandy. Wysokie wzniesienie i odżywcza gleba tego obszaru oferują doskonałe warunki do wzrostu, wspierając licznych plantatorów kawy, a także gospodarstwa specjalizujące się w herbacie, owocach i warzywach. Została kupiona przez Rwanda Trading Company (RTC) w 2018 roku i nadal inwestuje w projekt, zapewniając szkolenia i wsparcie ponad 800 rolnikom. RTC odegrało kluczową rolę w podnoszeniu jakości kawy specjalistycznej w Rwandzie w ciągu ostatnich dziesięciu lat, obsługując 18 stacji mycia w całym kraju i oferując szkolenia z zakresu agronomii, sadzonki, technologię i finansowanie swoim plantatorom kawy. Rezultatem ich pracy i partnerstwa The Barn jest to, że są w stanie dostarczyć nam najlepszą kawę, jaką Rwanda ma do zaoferowania.
RTC przejęło Gitwe z nadzieją na wprowadzenie najbardziej czystego przetwarzania w Rwandzie, wykorzystując naturalną wodę źródlaną z tej ziemi. Wiśnie dostarczane do Gitwe są sortowane w zbiornikach, aby usunąć wszelkie wadliwe owoce kawy, a następnie usuwane są z nich skórki, miąższ i 70% śluzu. Następnie ziarna są fermentowane, myte w kanałach i moczone w czystej wodzie przed suszeniem przez okres do 15 dni.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł