The Barn Milk Espresso Gwatemala Los Naranjales 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.10.14
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Huehuete-nango
|
producent |
Francisco Morales
|
wysokość upraw |
1750 m n.p.m.
|
odmiana |
Bourbon,
Caturra |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
wanilia czekolada czerwona pomarańcza słód |
ocena |
brak danych
|
Kawa ziarnista speciality Milk Espresso Los Naranjales 250g z Gwatemali wypalona w niemieckiej palarni The Barn
Przez wiele sezonów palarnia The Barn współpracowała z Francisco Moralesem w Huehuetenango, prezentując jego znakomicie wyrafinowaną kawę. W Huehuetenango niższe temperatury w górach równoważą ciepłe wiatry wiejące z Meksyku. Długie, suche lata pozwalają na równomierne suszenie, tworząc doskonale zbilansowaną filiżankę o nieodpartej słodyczy.
Profil kawyLos Naranjales to kawa na każdą okazję. Dzięki bogatym nutom wanilii, czekolady i słodu, wraz z akcentami czerwonej pomarańczy, jest to kawa, która doskonale komponuje się sama lub w w napojach z mlekiem. Staranne przetwarzanie tworzy profil, który jest gładki, zrównoważony i niezwykle słodki.
FarmaFrancisco Morales zaraził się pasją do uprawy kawy od swojego dziadka, który w wieku zaledwie 14 lat zasadził 100 drzew kawowych. Sam Francisco założył własną farmę z 9000 sadzonek, które wyhodował w szkółce w 1977 roku.
Bliskość posiadłości do granicy z Meksykiem zapewnia gospodarstwu doskonałe warunki klimatyczne - dobre słońce, wiatr i deszcz. Upał pochodzi z Meksyku, a wysokie góry płaskowyżu Huehuetenango obniżają temperaturę w nocy. Długie, suche lata obciążają drzewa, zapewniając dobrą produkcję.
ProcesFrancisco suszy owoce w 50% w cieniu, aby delikatnie pracować ze swoimi kawami. Zapobiega ich pękaniu, dzięki czemu kawa zachowuje wszystkie swoje pyszne smaki. Fermentacja w wiśniach rozciąga się do 40 godzin, co nadaje tej partii wyraźny i pełny charakter.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

52,90 zł
Cena regularna:
62,90 zł

129,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!