CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

The Barn Milk Espresso Gwatemala Los Naranjales 1 kg kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 209,90 zł

Cena regularna:

209.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 104 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: The Barn

kawa speciality z nutami wanilii

Kawa Speciality z nutami czekolady

kawa speciality z nutami pomarańczy


data palenia
2024.10.17
palarnia
pochodzenie
region
Huehuete-nango
producent
Francisco Morales
wysokość
upraw
1750 m n.p.m.
odmiana
Bourbon,
Caturra
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
wanilia
czekolada
czerwona
pomarańcza

słód
ocena
brak danych

Kawa ziarnista speciality Milk Espresso Los Naranjales 1 kg z Gwatemali wypalona w niemieckiej palarni The Barn

Przez wiele sezonów palarnia The Barn współpracowała z Francisco Moralesem w Huehuetenango, prezentując jego znakomicie wyrafinowaną kawę. W Huehuetenango niższe temperatury w górach równoważą ciepłe wiatry wiejące z Meksyku. Długie, suche lata pozwalają na równomierne suszenie, tworząc doskonale zbilansowaną filiżankę o nieodpartej słodyczy.

Profil kawy

Los Naranjales to kawa na każdą okazję. Dzięki bogatym nutom wanilii, czekolady i słodu, wraz z akcentami czerwonej pomarańczy, jest to kawa, która doskonale komponuje się sama lub w w napojach z mlekiem. Staranne przetwarzanie tworzy profil, który jest gładki, zrównoważony i niezwykle słodki.

Farma

Francisco Morales zaraził się pasją do uprawy kawy od swojego dziadka, który w wieku zaledwie 14 lat zasadził 100 drzew kawowych. Sam Francisco założył własną farmę z 9000 sadzonek, które wyhodował w szkółce w 1977 roku.

Bliskość posiadłości do granicy z Meksykiem zapewnia gospodarstwu doskonałe warunki klimatyczne - dobre słońce, wiatr i deszcz. Upał pochodzi z Meksyku, a wysokie góry płaskowyżu Huehuetenango obniżają temperaturę w nocy. Długie, suche lata obciążają drzewa, zapewniając dobrą produkcję.

Proces

Francisco suszy owoce w 50% w cieniu, aby delikatnie pracować ze swoimi kawami. Zapobiega ich pękaniu, dzięki czemu kawa zachowuje wszystkie swoje pyszne smaki. Fermentacja w wiśniach rozciąga się do 40 godzin, co nadaje tej partii wyraźny i pełny charakter.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
profil kawy czekoladowo-orzechowy
Waga 1 kg
Producent The Barn
Pochodzenie ziaren Gwatemala
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
The Barn Milk Espresso Gwatemala Los Naranjales 1 kg kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium