CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
The Barn Costa Rica Corazón de Jesús 1kg | CoffeeLove
  • nowość

The Barn Kostaryka Corazón de Jesús 1kg kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 219,90 zł 219.90
ilość szt.
Zyskujesz 109 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: The Barn

kawa speciality z nutami czekoladowego ganache

kawa speciality z nutami figi

kawa speciality z nutami wanilii


data palenia
2024.06.04
palarnia
pochodzenie
region
Brunca
producent
John Alvarado
wysokość
upraw
1800 m n.p.m.
odmiana
Catuai
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
czekoladowe ganache
figa
wanilia
ocena
brak danych

Kawa ziarnista speciality Corazón de Jesús 1kg z Kostaryki wypalona w berlińskiej palarni The Barn

Ta myta kawa zachwyca bogatym smakiem czekoladowego ganache i dojrzałych fig. Na podniebieniu pełna i zrównoważona, po delikatnym ostygnięciu kawy pojawiają się nuty wanilii.

John Alvarado odegrał kluczową rolę w zmianie reputacji kawy z tej części Kostaryki. Długo pomijany nacisk na zrównoważony rozwój i nowoczesne wartości produkcji zaczynają w pełni wykorzystywać niesamowite naturalne walory tego obszaru.

Corazón de Jesús położony jest w cieniu góry Chirripó. Najwyższy szczyt Kostaryki został nazwany w rdzennym języku „krainą wiecznych wód”, co odzwierciedla obfitość jezior, które tworzą wyjątkowy terroir. W ostatnich latach kawa z regionu Brunca osiągnęła niesamowitą poprawę. Rodzina Alvarado nadała priorytet produkcji ziaren kawy speciality, eksperymentując z najlepszymi możliwymi kombinacjami odmian i procesów.

Gospodarstwo jest częścią programu Bandera Azul, organizacji zachęcającej do zrównoważonej produkcji poprzez lepsze praktyki rolnicze, ochronę środowiska i odpowiedzialną gospodarkę wodną. Nasza działka była uprawiana na ich działce El Salitre. Położone na wysokości 1800 metrów, korzysta z bogatych warunków glebowych i pogodowych.

Ta umyta partia jest wynikiem nieustannego podejścia do sortowania ziaren. Celem jest przygotowanie oferty w oparciu tylko najlepsze wiśnie. Przetwarzanie następnego dnia po zbiorze nie jest typowe ale dodaje słodkości i smaku profilowi filiżanki („Styl Reposado”). Po fermentacji podwodnej ziarna odpoczywają przez noc w zbiornikach, a następnie suszą się na słońcu na podwyższonych afrykańskich zagonach przez około 12 dni.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/06
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
Waga 1 kg
Producent The Barn
Pochodzenie ziaren Kostaryka
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
The Barn Kostaryka Corazón de Jesús 1kg kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium