The Barn Kolumbia Juan Martin Pink Bourbon filtr 250g kawa ziarnista
data palenia |
2024.09.02
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Cauca
|
producent |
Finca Juan Martin
|
farma | Finca Juan Martin |
uprawy | 2050 m n.p.m. |
odmiana | Pink Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
morela migdały hibiskus |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality Juan Martin Pink Bourbon 250g z Kolumbii wypalona w berlińskiej palarni The Barn
W filiżance kawa jest jasna i złożona. Spodziewaj się soczystej moreli, czerwonych jagód, coli i migdałów. Profil jest pięknie zrównoważony, z wyrafinowaną nutą hibiskusa. Body jest elegancko ustrukturyzowane z długim finiszem.
Finca Juan Martin to eksperymentalna farma należąca do Banexport, partnera The Barn w Kolumbii. Celem tego projektu jest przetwarzanie różnych odmian w celu uzyskania optymalnych właściwości kawy.
Poza tym Juan Martin służy jako wizytówka dla producentów kawy, którzy eksportują swoje kawy za pośrednictwem Banexport. Plantacja Juan Martin, położona w najwyższej części Sotary, zaledwie 30 minut od stolicy Kaukazu, Popayan, poświęca się rozwijaniu praktyk przyjaznych dla środowiska. Kawy są tutaj przetwarzane przy zachowaniu najwyższych standardów jakości w zależności od warunków otoczenia.
Finca Juan Martin zdefiniowała się poprzez innowacyjne przetwarzanie, ale kochamy tę partię za jej klasyczny, umyty profil. Świeżo zebrane wiśnie są najpierw pozbawiane miąższu, przed myciem i suszeniem. Rezultatem jest czysta filiżanka o eleganckiej złożoności.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł