The Barn Kolumbia El Obraje Colibri filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.09.19
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Nariño
|
producent |
Pablo Andres Guerrero
|
farma | Hacienda El Obraje |
uprawy | 2200 m n.p.m. |
odmiana | Gesha & Maracaturra |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
wiśnia bergamotka czarny bez nektarynka |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality El Obraje Colibri 250g z Kolumbia wypalona w berlińskiej palarni The Barn
W tej filiżance dominują nuty wiśni i bergamotki, uzupełnione nutami czarnego bzu i nektarynki. Nuty kwiatu kawy - przypominające jaśmin - są niezaprzeczalnym znakiem Gesha. W smaku tekstura jest jedwabista z piękną klarownością: to elegancka filiżanka z delikatnie zrównoważoną słodyczą i kwasowością.
W Hacienda El Obraje Pablo Guerrero uprawia kawę na jednej z najwyższych wysokości w Kolumbii. Znajdują się tu dwie z najbardziej ekscytujących odmian kawy: Gesha i Maracaturra, o profilach łączących intensywną owocowość i delikatne kwiaty. Dzięki metodzie washed charakter tych specjalnych odmian jest dostarczany z wyjątkową klarownością.
Odmiany Gesha i Maracaturra
W swojej posiadłości Pablo zasadził Maracaturrę między roślinami Gesha. Odmiany mają podobny czas dojrzewania i zawartość cukru, więc wiśnie są zbierane, gdy są idealnie dojrzałe, i mieszane, aby wyprodukować jedną partię. Maracaturra stanowi tylko niewielką część produkcji w El Obraje, ale jej głębia i słodycz sprawiają, że jest niezastąpionym składnikiem nowej Rarity.
Hacienda El Obraje znajduje się na bardzo dużej wysokości 2200 metrów, w górach departamentu Nariño, a kawa jest uprawiana na zboczach opadających do doliny rzeki poniżej. Odwiedzając młyn, wyraźnie widać poświęcenie Pablosa, z pieczołowicie utrzymywanymi zbiornikami fermentacyjnymi, sprzętem do usuwania miąższu i podniesionymi łożami suszącymi.
Pablo był pierwszym, który wprowadził kawę do obszaru Tangua poza miastem Pasto w roku 2000. Na ponad 100 akrach Pablo uprawia 25 akrów kawy i zachował resztę jako naturalny las. Do 2009 roku zbudował zakład do przetwarzania własnej kawy i wszedł na rynek kawy specjalistycznej. Jego eksperymenty trwają od tamtej pory: sadzenie nowych odmian i wprowadzanie kawy naturalnej, jak również mytej przetworzonej. Sadzenie kawy na tak dużej wysokości było ryzykowne, ale drzewa przystosowały się bardzo dobrze: dziś możesz skosztować całej ciężkiej pracy Pablosa w tym oszałamiającym nanolot.
Ta partia przeszła proces Washed w młynie w El Obraje. Wszystkie czasy przetwarzania różnią się w zależności od zmiennych klimatu w momencie zbioru. Zazwyczaj wiśnie są fermentowane w całości przez 20 godzin w tych samych workach, których używają zbieracze do zbioru. Wiśnie są zbierane selektywnie pod kątem dojrzałości i sortowane przez flotację. Po rozdrobnieniu kawa jest fermentowana na sucho przez kolejne 24 godziny, a następnie całkowicie myta przed ponownym sortowaniem przez flotację. Następnie kawa jest suszona średnio przez 16 dni na podniesionych łóżkach lub cztery dni w mechanicznej suszarce z pergaminowym spalaniem, gdzie otrzymuje strumień gorącego powietrza o temperaturze 30 stopni Celsjusza.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.