CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

The Barn Kolumbia El Obraje Colibri filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 97,90 zł

Cena regularna:

97.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 48 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: The Barn

kawa speciality z nutami wiśni

kawa speciality z nutami bergamotki

kawa speciality z nutami czarnego bzu


data palenia
2024.09.19
palarnia
pochodzenie
region
Nariño
producent
Pablo Andres Guerrero
farma Hacienda El Obraje
uprawy 2200 m n.p.m.
odmiana Gesha & Maracaturra
proces
typ palenia
palenie

profil
sensoryczny

wiśnia
bergamotka
czarny bez
nektarynka
ocena
-

Kawa ziarnista speciality El Obraje Colibri 250g z Kolumbia wypalona w berlińskiej palarni The Barn

W tej filiżance dominują nuty wiśni i bergamotki, uzupełnione nutami czarnego bzu i nektarynki. Nuty kwiatu kawy - przypominające jaśmin - są niezaprzeczalnym znakiem Gesha. W smaku tekstura jest jedwabista z piękną klarownością: to elegancka filiżanka z delikatnie zrównoważoną słodyczą i kwasowością.

W Hacienda El Obraje Pablo Guerrero uprawia kawę na jednej z najwyższych wysokości w Kolumbii. Znajdują się tu dwie z najbardziej ekscytujących odmian kawy: Gesha i Maracaturra, o profilach łączących intensywną owocowość i delikatne kwiaty. Dzięki metodzie washed charakter tych specjalnych odmian jest dostarczany z wyjątkową klarownością.

Odmiany Gesha i Maracaturra

W swojej posiadłości Pablo zasadził Maracaturrę między roślinami Gesha. Odmiany mają podobny czas dojrzewania i zawartość cukru, więc wiśnie są zbierane, gdy są idealnie dojrzałe, i mieszane, aby wyprodukować jedną partię. Maracaturra stanowi tylko niewielką część produkcji w El Obraje, ale jej głębia i słodycz sprawiają, że jest niezastąpionym składnikiem nowej Rarity.

Hacienda El Obraje znajduje się na bardzo dużej wysokości 2200 metrów, w górach departamentu Nariño, a kawa jest uprawiana na zboczach opadających do doliny rzeki poniżej. Odwiedzając młyn, wyraźnie widać poświęcenie Pablosa, z pieczołowicie utrzymywanymi zbiornikami fermentacyjnymi, sprzętem do usuwania miąższu i podniesionymi łożami suszącymi.

Pablo był pierwszym, który wprowadził kawę do obszaru Tangua poza miastem Pasto w roku 2000. Na ponad 100 akrach Pablo uprawia 25 akrów kawy i zachował resztę jako naturalny las. Do 2009 roku zbudował zakład do przetwarzania własnej kawy i wszedł na rynek kawy specjalistycznej. Jego eksperymenty trwają od tamtej pory: sadzenie nowych odmian i wprowadzanie kawy naturalnej, jak również mytej przetworzonej. Sadzenie kawy na tak dużej wysokości było ryzykowne, ale drzewa przystosowały się bardzo dobrze: dziś możesz skosztować całej ciężkiej pracy Pablosa w tym oszałamiającym nanolot.

Ta partia przeszła proces Washed w młynie w El Obraje. Wszystkie czasy przetwarzania różnią się w zależności od zmiennych klimatu w momencie zbioru. Zazwyczaj wiśnie są fermentowane w całości przez 20 godzin w tych samych workach, których używają zbieracze do zbioru. Wiśnie są zbierane selektywnie pod kątem dojrzałości i sortowane przez flotację. Po rozdrobnieniu kawa jest fermentowana na sucho przez kolejne 24 godziny, a następnie całkowicie myta przed ponownym sortowaniem przez flotację. Następnie kawa jest suszona średnio przez 16 dni na podniesionych łóżkach lub cztery dni w mechanicznej suszarce z pergaminowym spalaniem, gdzie otrzymuje strumień gorącego powietrza o temperaturze 30 stopni Celsjusza.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/09
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy kwiatowo-owocowy
Waga 250g
Producent The Barn
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
The Barn Kolumbia El Obraje Colibri filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium