The Barn Kolumbia Casa Negra 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.10.17 |
palarnia
The Barn |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Armenia
|
uprawy
1350 - 1400 m n.p.m.
|
producent
Jairo Arcila
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
Caturra & Castillo
|
proces
washed |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
brązowy cukier |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Casa Negra 250 g z Kolumbii wypalona w berlińskiej palarni The Barn
Armenia znajduje się w regionie Quindio, oszałamiającym krajobrazie na północnym krańcu Andów. Tutaj doświadczony producent Jairo Arcila wykorzystuje całe swoje doświadczenie, aby produkować kawy zrównoważone, wyrafinowane i wyraźnie kolumbijskie.
Casa Negra jest gładka i wysublimowana, z głębią rozwiniętą przez 30 godzin delikatnej fermentacji. W smaku można spodziewać się nut mandarynki i kandyzowanej pomarańczy. Słodycz utrzymuje się z brązowym cukrem, czekoladą i delikatnymi przyprawami, wszystko zrównoważone nutą kwasowości cytrynowej.
Miasto Armenia zostało uznane przez UNESCO za Światowe Dziedzictwo „Krajobrazu Kulturowego Kawy” w 2011 roku. Gospodarka i kultura regionu nadal są definiowane przez jego najsłynniejszy eksport, i to z bardzo dobrego powodu!
Na północnym krańcu pasma górskiego Andów wulkaniczna gleba i obfita świeża woda oferują idealne warunki do uprawy kawy. Z najbliższego miasta do Casa Negra dociera się po przejechaniu odległej drogi, którą kończy głębia zielonego lasu.
Jairo Arcila jest plantatorem kawy w trzecim pokoleniu. Jego dwoje dzieci, Carlos i Felipe Arcila, są współzałożycielami Cofinet, partnera eksportu The Barn i promotorów kolumbijskiej kawy.
Ta kawa jest zbierana zgodnie ze ścisłymi kryteriami dojrzałości, spławiana i sortowana ręcznie w celu usunięcia wszelkich wad. Następnie wiśnie były poddawane 30-godzinnej fermentacji podwodnej przed ich rozdrobnieniem. Następnie pergamin był delikatnie myty, a w kolejnym etapuie suszony w kontrolowanych warunkach temperaturowych, aż do uzyskania idealnej zawartości wilgoci.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18 g kawy dająca 38-40 g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.