The Barn Kenya Kiunyu AB espresso 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i kawiarki





Opis
The Barn Kenya Kiunyu AB espresso 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.12.12
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kirinyaga
|
producent |
Kiunyu Farmers
|
wysokość upraw |
1650 m n.p.m.
|
odmiana |
SL28
SL34 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
kompot jagodowy czekolada cytrusy kremowe body |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Ta w pełni umyta partia kawy jest uprawiana przez ponad 1900 drobnych rolników w Kirinyaga. Ciepłe dni ustępują miejsca chłodnym nocom, co pomaga uzyskać słodkie, gęste kawowe ziarna.
Profil kawy
Trudno nie pokochać bogatego profilu tej kawy. Nic dziwnego, że Ralf postanowił wypalić ją do espresso. W profilu filiżanki dominują nuty słodkiego kompotu jagodowego i czekolady. Kremowe body jest wspierane przez figlarną cutrusową kwasowość. Czyste wykończenie z kwiatową nutą czarnej herbaty jest bez wątpienia kenijskie.
Kiunyu Farmers
W całym Kiandumu rolnicy mają małe gospodarstwa z około 250 do 350 drzewami na wysokości ponad 1650 metrów nad poziomem morza. Ostatnio rolnicy otrzymywali wsparcie agronomiczne od eksportera Sucafina Kenya, aby pomóc im zmaksymalizować standard ich kawy i uzyskać, na ile się da, zrównoważenie ekonomiczne ich gospodarstw. Lepszy dostęp do informacji do informacji o jakości gleby oraz zastosowanie bardziej nowoczesnych technologii i pomocy agronomicznej poprawia zarówno zdrowotność drzew, jak i jakość wiśni. Rolnicy mogą zmniejszyć swoją zależność od nawozów, jednocześnie zwiększając plony i dostarczając kawę o jakości, którą cenią sobie stacje mycia.
Odmiana botaniczna
Odmiany „SL” to odmiany oryginalnie wprowadzone na rynek przez Scott Agricultural Laboratories (SAL) w latach 30. i 40. XX wieku. Wkrótce stały się ulubionymi drzewami wielu hodowców w Kenii ze względu na ich głęboką strukturę korzeni, która pozwala maksymalnie wykorzystać ograniczone zasoby wody i rozkwitać nawet bez nawadniania. Uprawia się je z odpowiedzialnym podejściem do zrównoważonego rozwoju i dobrych praktyk rolniczych, przy minimalnym wpływie na środowisko tam, gdzie to możliwe.
Proces
Jakość kenijskiej kawy jest wynikiem zarówno standardów uprawy, jak i przetwarzania. Drobni rolnicy wybiórczo zbierają tylko najdojrzalsze wiśnie i dostarczają je do Fabryki Kiunyu: tutaj Cherry Clerk nadzoruje skrupulatne wizualne sortowanie i mycie, przyjmując tylko gęste ziarna, które zapewnią najlepszy smak.
Po sortowaniu na myjni wiśnie są rozdrabniane i poddawane fermentacji. Po fermentacji kawa jest myta w czystej wodzie i układana do wyschnięcia na podestach. Pracownicy często grabią pergamin, aby zapewnić równomierne suszenie. Przykrywają schnący pergamin w najgorętszych porach dnia, aby utrzymać powolne, równomierne suszenie oraz w nocy, aby chronić pergamin przed wilgocią.
Polecane metody zaparzenia kawy The Barn Kenya Kiunyu AB
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/12 |
Producent | The Barn |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Region | Kirinyaga |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.