CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

The Barn Kenya Kabingara AA filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 74,90 zł 74.90
ilość szt.
Zyskujesz 37 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: The Barn

Opis

 

kawa speciality z nutami czarnej porzeczki

kawa speciality z nutami hibiskusa


data palenia
2024.01.11
palarnia
pochodzenie
region
Kirinyaga
producent
Kabingara Factory
wysokość
upraw
1750 m n.p.m.
odmiana
SL28
SL34
proces
washed
typ palenia metody alternatywne / przelewowe
palenie
profil
sensoryczny
czarna porzeczka
hibiskus
ocena
brak danych

Ponad 800 drobnych rolników dostarcza swoje dojrzałe wiśnie do Fabryki Kabingara, myjni należącej do lokalnej spółdzielni. Ta partia AA pęka w szwach od świeżego smaku. Jest jasna, ale zrównoważona: soczysty smak czarnej porzeczki jest wybitnie kenijski.

Kubek - profil sensoryczny

Kabingara ma wszystko, co kochamy w kenijskiej kawie. Owocowy profil pochodzący z całkowicie mytych ziaren - oczekuj więc soczystej nuty świeżej czarnej porzeczki i pachnącego hibiskusa. Do tego czysty i świeży charakter. Kwasowość jest wyraźna, ale dobrze zrównoważona słodkim finiszem.

Farma

W żyznym regionie Kirinyaga ponad 800 rolników ma małe plantacje kawy, na których rośnie około 250 do 350 drzew. Na wysokości około 1750 metrów, ciepłe dni i chłodne noce pomagają pielęgnować słodkie, gęste owoce kawy, zapewniając wspaniały charakter, który wyróżnia kenijską kawę.

Stacja mycia jest własnością i jest zarządzana przez Karithathi Farmers Cooperative Society. Rolnicy otrzymują techniczne wsparcie agronomiczne od Sucafina Kenya, czego celem jest minimalizacja dodatków do gleby przy jednoczesnej maksymalizacji plonów i jakości.

Proces

Drobni rolnicy selektywnie zbierają dojrzałe czerwone wiśnie i dostarczają je do fabryki Kabingara. W fabryce Cherry Clerk nadzoruje skrupulatne wizualne sortowanie i przyjmuje tylko gęste, dojrzałe wiśnie.

Wiśnie są następnie rozdrabniane i poddawane fermentacji. Po fermentacji kawa jest myta w czystej wodzie i układana do wyschnięcia na podwyższeniu. Pracownicy często grabią pergamin, aby zapewnić równomierne suszenie. Przykrywają schnący pergamin w najgorętszych porach dnia, aby utrzymać powolne, równomierne suszenie oraz w nocy, aby chronić go przed wilgocią. Pergamin wysycha średnio od 7 do 14 dni.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/01
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Producent The Barn
Pochodzenie ziaren Kenia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Waga 250g
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
The Barn Kenya Kabingara AA filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium