The Barn Kenya Kabingara AA filtr 250g kawa ziarnista
Opis
data palenia |
2024.01.11
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kirinyaga
|
producent |
Kabingara Factory
|
wysokość upraw |
1750 m n.p.m.
|
odmiana |
SL28
SL34 |
proces |
washed
|
typ palenia | metody alternatywne / przelewowe |
palenie | |
profil sensoryczny |
czarna porzeczka hibiskus |
ocena |
brak danych
|
Ponad 800 drobnych rolników dostarcza swoje dojrzałe wiśnie do Fabryki Kabingara, myjni należącej do lokalnej spółdzielni. Ta partia AA pęka w szwach od świeżego smaku. Jest jasna, ale zrównoważona: soczysty smak czarnej porzeczki jest wybitnie kenijski.
Kubek - profil sensoryczny
Kabingara ma wszystko, co kochamy w kenijskiej kawie. Owocowy profil pochodzący z całkowicie mytych ziaren - oczekuj więc soczystej nuty świeżej czarnej porzeczki i pachnącego hibiskusa. Do tego czysty i świeży charakter. Kwasowość jest wyraźna, ale dobrze zrównoważona słodkim finiszem.
Farma
W żyznym regionie Kirinyaga ponad 800 rolników ma małe plantacje kawy, na których rośnie około 250 do 350 drzew. Na wysokości około 1750 metrów, ciepłe dni i chłodne noce pomagają pielęgnować słodkie, gęste owoce kawy, zapewniając wspaniały charakter, który wyróżnia kenijską kawę.
Stacja mycia jest własnością i jest zarządzana przez Karithathi Farmers Cooperative Society. Rolnicy otrzymują techniczne wsparcie agronomiczne od Sucafina Kenya, czego celem jest minimalizacja dodatków do gleby przy jednoczesnej maksymalizacji plonów i jakości.
Proces
Drobni rolnicy selektywnie zbierają dojrzałe czerwone wiśnie i dostarczają je do fabryki Kabingara. W fabryce Cherry Clerk nadzoruje skrupulatne wizualne sortowanie i przyjmuje tylko gęste, dojrzałe wiśnie.
Wiśnie są następnie rozdrabniane i poddawane fermentacji. Po fermentacji kawa jest myta w czystej wodzie i układana do wyschnięcia na podwyższeniu. Pracownicy często grabią pergamin, aby zapewnić równomierne suszenie. Przykrywają schnący pergamin w najgorętszych porach dnia, aby utrzymać powolne, równomierne suszenie oraz w nocy, aby chronić go przed wilgocią. Pergamin wysycha średnio od 7 do 14 dni.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.