The Barn Kenya Kabingara AA filtr 250g kawa ziarnista specialty





Opis
The Barn Kenya Kabingara AA filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.05.09
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kirinyaga
|
producent |
Kabingara Factory
|
wysokość upraw |
1750 m n.p.m.
|
odmiana |
SL28
SL34 |
proces |
washed
|
typ palenia | metody alternatywne / przelewowe |
palenie | |
profil sensoryczny |
czarna porzeczka hibiskus |
ocena |
brak danych
|
Opis
Ponad 800 drobnych rolników dostarcza swoje dojrzałe wiśnie do Fabryki Kabingara, myjni należącej do lokalnej spółdzielni. Ta partia AA pęka w szwach od świeżego smaku. Jest jasna, ale zrównoważona: soczysty smak czarnej porzeczki jest wybitnie kenijski.
Kubek - profil sensoryczny
Kabingara ma wszystko, co kochamy w kenijskiej kawie. Owocowy profil pochodzący z całkowicie mytych ziaren - oczekuj więc soczystej nuty świeżej czarnej porzeczki i pachnącego hibiskusa. Do tego czysty i świeży charakter. Kwasowość jest wyraźna, ale dobrze zrównoważona słodkim finiszem.
Farma
W żyznym regionie Kirinyaga ponad 800 rolników ma małe plantacje kawy, na których rośnie około 250 do 350 drzew. Na wysokości około 1750 metrów, ciepłe dni i chłodne noce pomagają pielęgnować słodkie, gęste owoce kawy, zapewniając wspaniały charakter, który wyróżnia kenijską kawę.
Stacja mycia jest własnością i jest zarządzana przez Karithathi Farmers Cooperative Society. Rolnicy otrzymują techniczne wsparcie agronomiczne od Sucafina Kenya, czego celem jest minimalizacja dodatków do gleby przy jednoczesnej maksymalizacji plonów i jakości.
Proces
Drobni rolnicy selektywnie zbierają dojrzałe czerwone wiśnie i dostarczają je do fabryki Kabingara. W fabryce Cherry Clerk nadzoruje skrupulatne wizualne sortowanie i przyjmuje tylko gęste, dojrzałe wiśnie.
Wiśnie są następnie rozdrabniane i poddawane fermentacji. Po fermentacji kawa jest myta w czystej wodzie i układana do wyschnięcia na podwyższeniu. Pracownicy często grabią pergamin, aby zapewnić równomierne suszenie. Przykrywają schnący pergamin w najgorętszych porach dnia, aby utrzymać powolne, równomierne suszenie oraz w nocy, aby chronić go przed wilgocią. Pergamin wysycha średnio od 7 do 14 dni.
Polecane metody zaparzenia kawy The Barn Kenya Kabingara AA
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/05 |
Producent | The Barn |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.