The Barn Kenya Gichathaini AA filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
The Barn Kenya Gichathaini AA filtr 250g
data palenia |
2023.07.20
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Nyeri
|
uprawy |
1750 m n.p.m.
|
producent |
Giakanja Farmers Cooperative
|
odmiana |
SL28 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
żurawina pomarańcza nugat nuty kwiatowe |
ocena |
-
|
Na wulkanicznym terenie między górą Kenia a pasmem górskim Aberdare, 1450 drobnych rolników produkuje kawę dla myjni Giakanja. Spółdzielnia otrzymuje jedne z najwyższych cen w Nyeri za ich jakość. W ubiegłym sezonie mieliśmy szczęści spróbować ich ziaren za sprawą The Barn. Sprzedawały się doskonale. Z czystymi nutami nieco kwaskawych owoców i bogatą słodyczą, to kenijskie terroir w najlepszym wydaniu.
Jasność żurawiny i cierpkość pomarańczy jest tu równoważona głębią i słodyczą nugatu. W miarę stygnięcia słodycz nasila się i pojawiają się delikatne nuty kwiatowe.
Kooperatywa Giakanja
Nyeri jest uważane za jeden z najlepszych regionów uprawy kawy w Kenii. Gospodarstwa Spółdzielni Rolniczej Giakanja są małe, mają średnio od 250 do 350 drzew odmian SL28 i SL34. Znaczne wysokości regionu pozwalają owocom kawy powoli dojrzewać i w pełni wchłaniać składniki odżywcze bogatej, wulkanicznej gleby. Przy dwóch porach deszczowych Spółdzielnia korzysta z dwóch zbiorów rocznie.
Niedawno rolnicy otrzymali wsparcie agronomiczne od ich partnerów eksportowych Sucafina Kenya, aby pomóc zmaksymalizować standard kawy i zrównoważenie ekonomiczne ich gospodarstw. Dzięki lepszemu dostępowi do informacji o jakości gleby, zastosowaniu bardziej nowoczesnych technologii i pomocy agronomicznej poprawia się zarówno zdrowotność drzew, jak i jakość wiśni. Rolnicy mogą zmniejszyć swoją zależność od dodatkowych nawozów, jednocześnie poprawiając plony i dostarczając kawę o jakości, którą cenią sobie stacje mycia.
Proces obróbki
Po sortowaniu na myjni wiśnie są rozdrabniane i poddawane fermentacji. Kawa jest następnie myta i układana do wyschnięcia na podniesionych łóżkach. Pracownicy często grabią warstwy, aby zapewnić równomierne suszenie. Przykrywają schnący pergamin w najgorętszych porach dnia, aby utrzymać powolne, równomierne suszenie oraz w nocy, aby chronić ziarna przed wilgocią.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | The Barn |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.