The Barn Kenya Giakanja AA filtr 1kg kawa ziarnista specialty do dripa

The Barn Kenya Giakanja AA filtr 1kg kawa ziarnista specialty do dripa
  • promocja
  • nowość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 199,90 zł 259,90 zł 199.90
ilość szt.
Zyskujesz 199 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

The Barn Kenya Giakanja AA filtr 1kg

kawa speciality z nutami żurawiny

kawa speciality z nutami pomarańczy

kawa speciality z nutami nugatu

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.11.10
palarnia
pochodzenie
region
Nyeri
producent
Giakanja
Farmers
wysokość
upraw
1750 m n.p.m.
odmiana
SL28
SL34
proces
typ palenia filtr
palenie
profil
sensoryczny
żurawina
pomarańcza
nugat
nuty kwiatowe
ocena
brak danych

Opis kawy

Na wulkanicznym terenie między górą Kenia a pasmem górskim Aberdare 1450 drobnych rolników produkuje kawę dla myjni Giakanja. W tym sezonie po raz pierwszy słynna berlińska palarnia sięga po te ziarna. I od razu jest to strzał w 10!

Kubek

Giakanja ma bogaty i złożony profil. Jasność żurawiny i cierpkość pomarańczy są zrównoważona głębią i słodyczą nugatu. Kawa ma dość wysokie, jak na Kenię, body. W miarę stygnięcia słodycz nasila się i pojawiają się delikatne nuty kwiatowe.

Uprawy

Nyeri jest uważane za jeden z najlepszych regionów uprawy kawy w Kenii. Gospodarstwa Spółdzielni Rolniczej Giakanja są małe - średnio od 250 do 350 drzew odmian SL28 i SL34. Znaczne wysokości regionu pozwalają owocom kawy powoli dojrzewać i w pełni wchłaniać składniki odżywcze bogatej, wulkanicznej gleby. Przy dwóch porach deszczowych Spółdzielnia korzysta z dwóch zbiorów rocznie.

Niedawno rolnicy otrzymali wsparcie agronomiczne od partnerów eksportowych Sucafina Kenya - celem jest pomoc w zmaksymalizowaniu standardów ich kawy i zrównoważeniu ekonomicznym małych gospodarstw. Dzięki lepszemu dostępowi do informacji o jakości gleby oraz zastosowaniu bardziej nowoczesnych technologii i pomocy agronomicznej, poprawia się zarówno stan drzewek, jak i jakość wiśni. Rolnicy mogą zmniejszyć swoją zależność od dodatkowych nawozów, jednocześnie poprawiając plony i dostarczając kawę o jakości, którą cenią sobie stacje myjące.


Polecane metody zaparzenia kawy The Barn Kenya Giakanja AA

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/11
Producent The Barn
Producent (kraj) Niemcy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Kenia
Region Nyeri
Odmiana botaniczna SL28 i SL34
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 1 kg

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium