The Barn Kenia Kii AA filtr 250g kawa ziarnista
data palenia
2024.09.23 |
palarnia
The Barn |
pochodzenie
Kenia |
region
Kirinyaga
|
uprawy
1900 m n.p.m.
|
producent
Spółdzielnia Rolnicza Rungeto
|
stacja obróbki
Kii Factory
|
odmiana
Sl28 & Sl34
|
proces
washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
morela czarna porzeczka |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Kii AA 250g z Kenii z berlińskiej palarni The Barn
Kii AA jest doskonałym przykładem terroir Kirinyaga. W naparze spodziewaj się żurawiny, czarnej porzeczki, moreli i pysznej aromatycznej słodyczy. Tekstura jest wyraźnie kenijska - wynik klasycznego przetworzenia metodą mycia, podczas gdy trwała syropowa słodycz równoważy jasne nuty owocowe.
Kii Factory jest jedną z trzech należących do Rungeto Farmers Cooperative Society (FCS) i zarządzanych przez nią, liczącą ponad 850 członków. Członkowie otrzymują wsparcie rolnicze od spółdzielni, a kontrola jakości przeprowadzana w młynie zapewnia kawę najwyższej jakości.
Sam młyn został zbudowany w 1995 roku, położony u podnóża góry Kenia. Rzeka Kii, która płynie w pobliżu, dała fabryce zarówno nazwę, jak i czystą wodę do klasycznej metody przetwarzania mytego stosowanej w Kenii.
Drobni rolnicy selektywnie zbierają ręcznie tylko dojrzałe owoce kawy i dostarczają je do fabryki Kii. Po przybyciu „Cherry Clerk” nadzoruje skrupulatne sortowanie wizualne, akceptując tylko gęstą, dojrzałą kawę. W ostatnich latach poczyniono duże wysiłki, aby poprawić i zapewnić jakość kawy z Kii - wyniki można zobaczyć w tej słodkiej, czystej partii.
Po ocenie i przyjęciu do fabryki wiśnia jest rozdrabniana i fermentowana przez około 16-24 godzin, w zależności od temperatury otoczenia w danym momencie. Po fermentacji kawa jest myta w czystej wodzie z rzeki Kii i moczona przez 12 godzin. Nowo zainstalowane płytki w kanałach myjących pomagają zachować jakość kawy i wody, a cała woda używana w procesie jest również oczyszczana przez filtrowanie w glinianych dołach przed ponownym wprowadzeniem do lokalnych dróg wodnych.
Po umyciu i sortowaniu ziarna z pergaminem są układane do wyschnięcia na podniesionych grządkach. Pracownicy często grabią je, aby zapewnić równomierne suszenie. Przykrywają suszące się warstwy w najgorętszej porze dnia, aby utrzymać powolne, równomierne suszenie, a w nocy, aby chronić pergamin przed wilgocią. Suszenie pergaminu trwa około 14 dni.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
159,71 zł
Cena regularna:
169,90 zł
64,90 zł
Cena regularna:
82,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
189,90 zł
Cena regularna:
229,90 zł
33,75 zł
Cena regularna:
35,90 zł
131,51 zł
Cena regularna:
139,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
119,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł