CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

The Barn Kenia Kii AA filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 71,90 zł 71.90
ilość szt.
Zyskujesz 35 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: The Barn

Kawa Speciality z nutami żurawiny

Kawa Speciality z nutami moreli

Kawa Speciality z nutami czarnej porzeczki


data palenia
2024.09.23
palarnia
The Barn
pochodzenie
Kenia
region
Kirinyaga
uprawy
1900 m n.p.m.
producent
Spółdzielnia Rolnicza Rungeto
stacja obróbki
Kii Factory
odmiana
Sl28 & Sl34
proces
washed
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
żurawina
morela
czarna porzeczka
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Kii AA 250g z Kenii z berlińskiej palarni The Barn

Kii AA jest doskonałym przykładem terroir Kirinyaga. W naparze spodziewaj się żurawiny, czarnej porzeczki, moreli i pysznej aromatycznej słodyczy. Tekstura jest wyraźnie kenijska - wynik klasycznego przetworzenia metodą mycia, podczas gdy trwała syropowa słodycz równoważy jasne nuty owocowe.

Kii Factory jest jedną z trzech należących do Rungeto Farmers Cooperative Society (FCS) i zarządzanych przez nią, liczącą ponad 850 członków. Członkowie otrzymują wsparcie rolnicze od spółdzielni, a kontrola jakości przeprowadzana w młynie zapewnia kawę najwyższej jakości.

Sam młyn został zbudowany w 1995 roku, położony u podnóża góry Kenia. Rzeka Kii, która płynie w pobliżu, dała fabryce zarówno nazwę, jak i czystą wodę do klasycznej metody przetwarzania mytego stosowanej w Kenii.

Drobni rolnicy selektywnie zbierają ręcznie tylko dojrzałe owoce kawy i dostarczają je do fabryki Kii. Po przybyciu „Cherry Clerk” nadzoruje skrupulatne sortowanie wizualne, akceptując tylko gęstą, dojrzałą kawę. W ostatnich latach poczyniono duże wysiłki, aby poprawić i zapewnić jakość kawy z Kii - wyniki można zobaczyć w tej słodkiej, czystej partii.

Po ocenie i przyjęciu do fabryki wiśnia jest rozdrabniana i fermentowana przez około 16-24 godzin, w zależności od temperatury otoczenia w danym momencie. Po fermentacji kawa jest myta w czystej wodzie z rzeki Kii i moczona przez 12 godzin. Nowo zainstalowane płytki w kanałach myjących pomagają zachować jakość kawy i wody, a cała woda używana w procesie jest również oczyszczana przez filtrowanie w glinianych dołach przed ponownym wprowadzeniem do lokalnych dróg wodnych.

Po umyciu i sortowaniu ziarna z pergaminem są układane do wyschnięcia na podniesionych grządkach. Pracownicy często grabią je, aby zapewnić równomierne suszenie. Przykrywają suszące się warstwy w najgorętszej porze dnia, aby utrzymać powolne, równomierne suszenie, a w nocy, aby chronić pergamin przed wilgocią. Suszenie pergaminu trwa około 14 dni.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/09
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
Waga 250g
Producent The Barn
Pochodzenie ziaren Kenia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie
Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
The Barn Kenia Kii AA filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium