CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

The Barn Kenia Giakanja AB filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 65,90 zł 65.90
ilość szt.
Zyskujesz 32 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: The Barn

kawa speciality z nutami jeżyny

Kawa Speciality z nutami wanilii

Kawa Speciality z nutami owoców leśnych


data palenia
2024.06.03
palarnia
pochodzenie
region
Nyeri
producent
Spółdzielnia Rolnicza Giakanja
farma Giakanja
uprawy 1750 m n.p.m.
odmiana Sl28, Sl34
proces
typ palenia
palenie

profil
sensoryczny

jeżyna
wanilia
owoce leśne
kwiat pomarańczy
ocena
-

Kawa ziarnista speciality Giakanja AB 250g z Kenii wypalona w berlińskiej palarni The Barn

Podążając śladami poprzednich ziaren z Giakanja, ta partia AB ma zachwycający profil pełen smaku jeżyn. Po ostygnięciu spodziewaj się nut owoców leśnych z delikatnym kwiatem pomarańczy i wanilii.

Na wulkanicznej ziemi pomiędzy górą Kenia a pasmem górskim Aberdare ponad 1450 drobnych rolników produkuje kawę dla myjni Giakanja. Ten cudowny napar oferuje eleganckie smaki typowe dla Nyeri: owocowy smak i cudownie złożony profil.

Nyeri jest uważane za jeden z najlepszych regionów uprawy kawy w Kenii. Gospodarstwa Spółdzielni Rolniczej Giakanja są małe i hodują średnio od 250 do 350 drzew odmian SL28 i SL34. Dzięki dużej wysokości w regionie, wiśnie kawowe mogą powoli dojrzewać i w pełni wchłaniać składniki odżywcze bogatej, wulkanicznej gleby. Dzięki dwóm porom deszczowym Spółdzielnia korzysta z dwóch zbiorów rocznie.

Jakość kawy kenijskiej jest wynikiem zarówno standardów uprawy, jak i przetwarzania. Członkowie spółdzielni zbierają wyłącznie najdojrzalsze wiśnie i dostarczają je do myjni Giakanja. Tutaj kupiec wiśni nadzoruje skrupulatne wizualne sortowanie i pływanie, przyjmując tylko najlepsze wiśnie, które zapewnią pożądany profil smakowy. Ta działka AB jest doskonałą reprezentacją pięknego terroir.

Po sortowaniu na myjni wiśnie są rozcierane i poddawane fermentacji. Następnie kawę myje się i suszy na podniesionych łożach. Pracownicy często grabią warstwy, aby zapewnić równomierne suszenie. Przykrywają suszący się pergamin w najgorętszą porę dnia, aby utrzymać powolne i równomierne suszenie, a także w nocy, aby chronić fasolę przed wilgocią.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent The Barn
Pochodzenie ziaren Kenia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły
Opinie o produkcie
Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
The Barn Kenia Giakanja AB filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium