The Barn Juan Martin Harrar filtr 250g kawa ziarnista specialty jasnopalona do metod alternatywnych





Opis
The Barn Juan Martin Harrar filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.03.30
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Cauca
|
producent |
Finca Juan Martin
|
wysokość upraw |
2050 m n.p.m.
|
odmiana |
Harrar
|
proces |
washed anaerobic
|
typ palenia | metody alternatywne / przelewowe |
palenie | |
profil sensoryczny |
karmel truskawka |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
W ubiegłym roku mieliśmy szczęści spróbować kilku znakomitych kaw pochodzących z Finca Juan Martin, które przygotowała niemiecka palarnia The Barn. Właśnie dotarły do nich trzy nowe partie ze świeżych zbiorów z tego innowacyjnego gospodarstwa. Zaczynamy od etiopskiej odmiany Harrar. Tym razem niezwykle czysta i przetworzony przy zastosowaniu procesu anaerobic washed: elegancka i o niesamowitej głębi smaku.
Kubek - profil sensoryczny
Złożoność, która jest uwielbiana w kawach Finca Juan Martin, jest bardzo obfita w tym wydaniu, z lekkością i głębią obok siebie. Jasność cytrusów i słodkich truskawek pomaga zdefiniować piękny, owocowy charakter. Na podniebieniu przypomina syrop klonowy i karmel, a po schłodzeniu pojawia się delikatna kwiatowa nuta fiołka.
Farma
Finca Juan Martin to eksperymentalna farma należąca do Banexport, partnera eksportowego w Kolumbii. Celem tego projektu jest przetwarzanie różnych odmian w celu uzyskania optymalnych właściwości kawy.
Poza tym Juan Martin służy jako wizytówka producentów kawy, którzy eksportują swoje kawy za pośrednictwem Banexport. Położony w najwyższym obszarze Sotara, zaledwie 30 minut od stolicy Kaukazu, Popayan, Juan Martin jest poświęcony rozwijaniu praktyk przyjaznych dla środowiska. Kawa jest tu przetwarzana z zachowaniem najwyższych standardów jakości w zależności od warunków otoczenia.
Proces
Ta partia była przetwarzana z użyciem metody washed anaerobic. Świeżo zebrane wiśnie są fermentowane przez noc w workach GrainPro przed usunięciem miąższu, umyciem i wysuszeniem. Rezultatem jest czysta filiżanka o pięknej głębi.
Polecane metody zaparzenia kawy The Barn Juan Martin Harrar
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/03 |
Producent | The Barn |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Obróbka | anaerobic |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.