The Barn Honduras Los Chorros filtr 250g kawa ziarnista specialty jasnopalona do metod alternatywnych





Opis
The Barn Honduras Los Chorros filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.01.17
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Intibuca
|
producent |
Roman Flores
|
wysokość upraw |
1820 m n.p.m.
|
odmiana |
Lempira
|
proces | |
typ palenia | metody alternatywne / przelewowe |
palenie | |
profil sensoryczny |
czerwone winogrona kakao ciemne owoce kwiatowy finisz |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
W 2017 roku Los Chorros całkowicie zmieniło postrzeganie kawy z Hondurasu: z pięknie czystym profilem i delikatnie zbalansowaną słodyczą i kwasowością, jest to kawa, którą można się nią cieszyć przez cały dzień.
Kubek
W tym sezonie Los Chorros zachwyca delikatnym owocowym smakiem i jedwabistym posmakiem. Ta partia ma nuty soczystego czerwonego winogrona, obok bogactwa nibsów kakaowych i ciemnych owoców. Złożony, kwiatowy finisz sprawia, że ta kawa przewyższa wszystko, co próbowaliśmy z tego regionu.
Farma
Na farmie o powierzchni 22 hektarów Roman Flores uprawia na 16 hektarach kawę, w tym ziarna Lempira, które trafiły w tym sezonie do palarni The Barn. Roman dorastał na plantacji kawy swoich rodziców, otoczony kawą od najmłodszych lat. Kiedy on i jego żona odziedziczyli ziemię, postanowili przenieść się z powrotem w góry i poświęcić się maksymalnemu wykorzystaniu posiadanej ziemi.
Po spędzeniu trzech lat pracy w USA, Roman był w stanie zapewnić wystarczającą ilość inwestycji, aby skoncentrować się na produkcji wysokiej jakości kawy speciality, i od tego czasu ich kawa jest z sezonu na sezon coraz lepsza.
Kawa z Hondurasu może być niesamowita, jeśli pochodzi z właściwych miejsc i jest dobrze przetworzona. Często ziarna te mają większą złożoność, głębię i bogactwo niż inne kawy z Ameryki Środkowej. Wielu nabywców kawy speciality w Hondurasie skupia się w regionie Santa Barbara i wokół niego. Region Intibuca jest jednak również bardzo wyjątkowy i wyróżnia się wyśmienitymi kawami oraz ogromnym potencjałem do produkcji większej ilości, jeśli producenci znajdą rynek zbytu.
Proces
Po selektywnym, ręcznym zbiorze wiśnie są sortowane i poddawane fermentacji przez 24-30 godzin w betonowych zbiornikach, po czym są myte, a następnie suszone przez 20 dni. Ta czysta i kompleksowo myta kawa jest wspaniałym świadectwem inwestycji, jaką poczynił Roman w produkcji i przetwarzaniu na tej farmie.
Polecane metody zaparzenia kawy The Barn Honduras Los Chorros
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/01 |
Producent | The Barn |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Honduras |
Odmiana botaniczna | Lempira |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.