The Barn Honduras Caballero 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.03.20 |
palarnia
The Barn |
pochodzenie
Honduras |
region
La Paz
|
uprawy
1600 m n.p.m.
|
producent
Marysabel Caballero & Moises Herrera
|
stacja mycia
La Bandera
|
odmiana
Catuai
|
proces
washed |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
wanilia nugat makadamia czekolada |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Caballero z Hondurasu 250 g wypalona w berlińskiej palarni The Barn
Kawa o cudownie słodkim, owocowym profilu. Caballero jest bogaty w aromaty z nutami suszonej moreli, nugatu, czekolady i wanilii. Profil jest dobrze zrównoważony z jedwabistym posmakiem: słodki i złożony sam w sobie, stanowi również pyszną bazę do napojów mlecznych.
Dzięki ponad 20 latom nieustannej pracy Marysabel Caballero i Moises Herrera pomogli umieścić Marcala - w regionie La Paz w Hondurasie - na mapie kawy. Szybko szli do przodu i po wielu wygranych Cup of Excellence, produkują obecnie kawę na ponad 200 hektarach, podzielonych na różne farmy, aby uzyskać różne smaki.
Plantacja
Ojciec Marysabel, Don Fabio, prowadził plantacje kawy wokół Marcala. Po wielu latach marnych zysków postanowił przekazać ziemię swojej córce Marysabel i jej mężowi Moisesowi Herrerze. Moises wniósł własne farmy do rodzinnego biznesu i razem mają prawie 200 hektarów kawy podzielonych na różne fincas.
Cztery lata temu Caballero rozpoczął produkcję kawy natural, poświęcając się ulepszaniu procesu (ziarna są suszone z wiśnią). W Hondurasie suszenie kawy (obróbka typu natural) może być trudne. Klimat jest bardzo wilgotny i w trakcie suszenia może padać deszcz. W rezultacie okres suszenia może trwać od 20 do 40 dni, w zależności od temperatury.
Marysabel i Moises odegrali dużą rolę w przyczynianiu się do rosnącej reputacji honduraskiej kawy. Wszystko, co robią, jest dokumentowane, a znaczne zasoby są inwestowane zarówno w nowy sprzęt, jak i sadzenie nowych odmian kawy.
Caballeros są zaangażowani w zrównoważony rozwój środowiskowy swoich farm. Dużo uwagi poświęcają poprawie gleby swoich farm, aby zapewnić zdrowe środowisko. Produkują organiczny nawóz z krowiego i kurzego obornika zmieszanego z miąższem z wiśni kawowych i innymi materiałami organicznymi. Jest on stosowany oprócz nawozu mineralnego, aby zapewnić roślinom kawy składniki odżywcze, których potrzebują. Na farmach uprawiane są również pomarańcze, awokado, kwiaty, banany i inne owoce, które mogą jeść zbieracze i które tworzą bioróżnorodność na farmach, zapewniającą dobre warunki wzrostu i cień dla drzew kawowych.
Proces
Kawy Caballero są przetwarzane w Beneficio (młyn mokry) w Xinacla. Ten centralny młyn dostarcza wiśnie z każdej farmy i przetwarza kawę. Lokalni zbieracze są zatrudniani i szkoleni, aby wybierać tylko najdojrzalsze wiśnie. Po usunięciu miąższu kawa jest poddawana fermentacji na sucho przez 12 godzin, a następnie myta w kanałach, aby usunąć wszelkie pływające, nierozwinięte ziarna. Cała kawa jest powoli suszona na podniesionych łóżkach. Ten klasyczny proces mycia pomógł wyprodukować słodką, czystą kawę, która zadowoli wszystkie podniebienia.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18 g kawy dająca 38-40 g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


54,90 zł
Cena regularna:
62,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

34,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł

119,90 zł
Cena regularna:
134,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

28,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!