CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

The Barn Gwatemala Buena Vista filtr 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 110,42 zł

Cena regularna: 129,90 zł

110.42
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 129,90 zł
ilość szt.
-15% Zyskujesz 55 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: The Barn

kawa speciality z nutami marakui

Kawa Speciality z nutami suszonej śliwki

Kawa Speciality z nutami żółtych owoców


data palenia
2024.10.15
palarnia
pochodzenie
Gwatemala
region
Fraijanes
uprawy
1870 m n.p.m.
producent
Fredy Orantes
stacja obróbki
Buena Vista
odmiana
Pacamara
proces
natural
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
marakuja
suszona śliwka
żółte owoce pestkowe
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality Buena Vista z Gwatemali 250 g do metod przelewowych wypalona w berlińskiej palarni The Barn

Na płaskowyżu otaczającym stolicę Gwatemali producent Fredy Orantes pielęgnuje wspaniałe terroir, które korzysta z dużej wysokości i wulkanicznej gleby. Duży szczep Pacamara jest rzadki w Gwatemali. Po 48 godzinach fermentacji profil kawy jest żywy dzięki funkującej słodyczy dojrzałej marakui, śliwki.

Ta ekscytująca partia ma piękną złożoność, z której słynie odmiana Pacamara. Długa fermentacja rozwinęła soczyste nuty marakui, żółtych owoców pestkowych i suszonych śliwek. Wysoka słodycz i nuta kwasowości agrestu przebijają się podczas chłodzenia. Na podniebieniu Buena Vista jest kremowa z długotrwałym finiszem.

Jest to jedna z ulubionych gwatemalskich kaw sezonu The Barn. Fredy Orantes jest prawdziwym liderem wśród plantatorów kawy w mieście Santa Rosa - pracował nieustannie aby utrzymać wysokie standardy na polu i podczas zbiorów, i ostatecznie produkować najlepsze możliwe kawy. Fredy jest ekspertem zarówno w przypadku większych partii, jak i mikropartii, a każdy aspekt zbioru i przetwarzania kawy jest wykonywany z dbałością, aby zapewnić najwyższą jakość.

Po skrupulatnym, ręcznym zbiorze, podczas którego pracownicy wybierają tylko najdojrzalsze wiśnie, kawa jest umieszczana w czystych workach w celu fermentacji trwającej około 48 godzin. Po zakończeniu okresu fermentacji Fredy przenosi kawę na podniesione łoża, które są ustawione tak, aby wykorzystać obfite światło słoneczne Fraijanes.
Kawa suszy się na tych łożach przez około 18-20 dni, często przewracana, aby zapewnić dokładne i równomierne suszenie.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/10
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy owocowa słodycz
Waga 250g
Producent The Barn
Pochodzenie ziaren Gwatemala
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
The Barn Gwatemala Buena Vista filtr 250 g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium