The Barn Gwatemala Buena Vista filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
129,90 zł
towar niedostępny
data palenia
2024.10.15 |
palarnia
|
pochodzenie
Gwatemala |
region
Fraijanes
|
uprawy
1870 m n.p.m.
|
producent
Fredy Orantes
|
stacja obróbki
Buena Vista
|
odmiana
Pacamara
|
proces
natural |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
suszona śliwka żółte owoce pestkowe |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Buena Vista z Gwatemali 250 g do metod przelewowych wypalona w berlińskiej palarni The Barn
Na płaskowyżu otaczającym stolicę Gwatemali producent Fredy Orantes pielęgnuje wspaniałe terroir, które korzysta z dużej wysokości i wulkanicznej gleby. Duży szczep Pacamara jest rzadki w Gwatemali. Po 48 godzinach fermentacji profil kawy jest żywy dzięki funkującej słodyczy dojrzałej marakui, śliwki.
Ta ekscytująca partia ma piękną złożoność, z której słynie odmiana Pacamara. Długa fermentacja rozwinęła soczyste nuty marakui, żółtych owoców pestkowych i suszonych śliwek. Wysoka słodycz i nuta kwasowości agrestu przebijają się podczas chłodzenia. Na podniebieniu Buena Vista jest kremowa z długotrwałym finiszem.
Jest to jedna z ulubionych gwatemalskich kaw sezonu The Barn. Fredy Orantes jest prawdziwym liderem wśród plantatorów kawy w mieście Santa Rosa - pracował nieustannie aby utrzymać wysokie standardy na polu i podczas zbiorów, i ostatecznie produkować najlepsze możliwe kawy. Fredy jest ekspertem zarówno w przypadku większych partii, jak i mikropartii, a każdy aspekt zbioru i przetwarzania kawy jest wykonywany z dbałością, aby zapewnić najwyższą jakość.
Po skrupulatnym, ręcznym zbiorze, podczas którego pracownicy wybierają tylko najdojrzalsze wiśnie, kawa jest umieszczana w czystych workach w celu fermentacji trwającej około 48 godzin. Po zakończeniu okresu fermentacji Fredy przenosi kawę na podniesione łoża, które są ustawione tak, aby wykorzystać obfite światło słoneczne Fraijanes.
Kawa suszy się na tych łożach przez około 18-20 dni, często przewracana, aby zapewnić dokładne i równomierne suszenie.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.