The Barn Full Bloom filtr 250g kawa ziarnista specialty jasnopalona do metod alternatywnych





Opis
The Barn Full Bloom filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.01.17
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Cerrado
|
farma |
Daterra
|
wysokość upraw |
1150 m n.p.m.
|
odmiana |
Yelow Catuai
|
proces | |
typ palenia | metody alternatywne / przelewowe |
palenie | |
profil sensoryczny |
pekan karmel śliwka |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Producent Daterry, farmy z innowacyjnym i odważnym podejściem, nadał unikalny charakter naturalnemu procesowi, wydobywając złożony i owocowy charakter rzadko spotykany w Brazylii.
Kubek
Full Brloom to kawa delikatna, ale wyraźna, ze słodkimi nutami pekanu, karmelu i soczystej śliwki. Łagodna kwasowość jest wspierana przez gładkie body. Jest cudownie aromatyczna, o aksamitnym posmaku, który jakby wciąż zaprasza do popijania i delektowania się nią.
Farma
Daterra to pionierzy w swojej dziedzinie: zaangażowani w przesuwanie granic w produkcji kawy, ze zdecydownym podejściem zarówno do jakości, jak i zrównoważonego rozwoju. Byli pierwszą farmą kawy z certyfikatem Rainforest Alliance w Brazylii i razem The Barn rozpoczęli program sadzenia drzew, aby pomóc złagodzić skutki zmian klimatu. Dziś Daterra nadal eksperymentuje zarówno w rolnictwie, jak i przetwórstwie.
Niemiecka palarnia The Barn dd dawna prezentuje "arcydzieła" z tej niezwykłej plantacji w ich programie o niskiej zawartości kofeiny (low caffeine). Teraz wprowadzili ten piękny Yellow Catuai w asortymencie kaw do metod przelewowych.
Proces
Ta partia przeszła wyjątkowy proces, który rozpoczyna się w szczycie sezonu, gdy wiśnie są pełne wilgoci przypominającej miód. Zamiast natychmiastowego zbioru dojrzałych wiśni, są one częściowo suszone, nadal znajdując się na gałęziach. Suche warunki w czasie zbiorów zwiększają szanse na uniknięcie grzybów lub innych wad.
Częściowo wysuszone wiśnie są następnie zbierane i przenoszone na tarasy w celu dalszego suszenia. Ostatnim etap to proces suszenia w mechanicznej suszarce bębnowej, aby zapewnić stały poziom wilgoci i jej stabilizację. Ta wieloetapowa obróbka jest typowa dla staranności Daterra na każdym etapie produkcji, a rezultatem jest elegancka i słodka kawa o niskiej kwasowości.
Polecane metody zaparzenia kawy The Barn Full Bloom
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/01 |
Producent | The Barn |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Region | Cerrado Mineiro |
Odmiana botaniczna | Yellow Catuai |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.