CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
The Barn Etiopia Gigesa 1 kg | CoffeeLove
  • nowość

The Barn Etiopia Gigesa 1 kg kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 214,90 zł 214.90
ilość szt.
Zyskujesz 107 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: The Barn

kawa speciality z nutami brzoskwini

Kawa Speciality z nutami bzu

Kawa Speciality z nutami jagód


data palenia
2024.08.29
palarnia
pochodzenie
region
Guji
producent
Faysel Adham Yonis
wysokość
upraw
1800 - 1950 m n.p.m.
odmiana
Mixed Heirloom
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
brzoskwinia
kwiat bzu
jagody
suszone morele
miód
ocena
brak danych

Kawa ziarnista speciality Gigesa 1 kg z Etiopii wypalona w berlińskiej palarni The Barn

W kawie znajdziesz aromaty słodkich owoców pestkowych i kwiatów czarnego bzu - jedne ulubionych nut kaw etiopskich. Dojrzała brzoskwinia jest soczysta i słodka w filiżance, uzupełniana przez jagody, suszone morele i miodową jedwabistość na podniebieniu.

Posiadający w swym krajobrazie gęste lasy, dużą wysokość i bogatą czerwoną glebą, region Guji jest jednym z najpiękniejszych w Etiopii. Gigesa została założona w 2014 roku przez Faysela Adhama Yonisa, producenta kawy, który rozumie wartość starannego przetwarzania w zachowaniu unikalnych smaków etiopskich kaw. Gigesa znajduje się w Danbi Uddo Kebele - lub mieście - w dystrykcie Shakisso w strefie Guji.

Guji to zalesiony obszar w południowej Etiopii. Przed początkiem XXI wieku region ten był uważany za część Sidama, ale został wyłączony jako osobny region. Mieszkańcy Guji uprawiają ogrody kawowe na bardzo dużych wysokościach, na bogatej czerwonej glebie wyżyn, co odróżnia profil rosnącej tam kawy od sąsiednich regionów.

Ponad 850 członków, posiadających gospodarstwa o powierzchni od 2 do 5 hektarów na wysokości od 1800 do 1950 metrów nad poziomem morza, dostarcza wiśnie do stacji mycia Gigesa. Są tam dwie laguny i obszary obsadzone trawą wetiwer w celu oczyszczania ścieków z mytych kaw. 

Wiśnie są ręcznie sortowane pod kątem dojrzałości i przepuszczane przez zbiornik flotacyjny - niedojrzałe „pływaki” są usuwane. Następnie wiśnie są rozdrabniane i przenoszone do zbiorników wodnych, aby fermentowały w świeżej wodzie rzecznej przez 36 do 48 godzin, przed końcowym etapem mycia, w którym usuwa się resztki śluzu. Następnie ziarna kawy są suszone na podniesionych grządkach przez 5-15 dni, w zależności od pogody.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/08
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
Waga 1 kg
Producent The Barn
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie
Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
The Barn Etiopia Gigesa 1 kg kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium