The Barn Etiopia Gigesa 1 kg kawa ziarnista
data palenia |
2024.08.29
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Guji
|
producent |
Faysel Adham Yonis
|
wysokość upraw |
1800 - 1950 m n.p.m.
|
odmiana |
Mixed Heirloom
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
brzoskwinia kwiat bzu jagody suszone morele miód |
ocena |
brak danych
|
Kawa ziarnista speciality Gigesa 1 kg z Etiopii wypalona w berlińskiej palarni The Barn
W kawie znajdziesz aromaty słodkich owoców pestkowych i kwiatów czarnego bzu - jedne ulubionych nut kaw etiopskich. Dojrzała brzoskwinia jest soczysta i słodka w filiżance, uzupełniana przez jagody, suszone morele i miodową jedwabistość na podniebieniu.
Posiadający w swym krajobrazie gęste lasy, dużą wysokość i bogatą czerwoną glebą, region Guji jest jednym z najpiękniejszych w Etiopii. Gigesa została założona w 2014 roku przez Faysela Adhama Yonisa, producenta kawy, który rozumie wartość starannego przetwarzania w zachowaniu unikalnych smaków etiopskich kaw. Gigesa znajduje się w Danbi Uddo Kebele - lub mieście - w dystrykcie Shakisso w strefie Guji.
Guji to zalesiony obszar w południowej Etiopii. Przed początkiem XXI wieku region ten był uważany za część Sidama, ale został wyłączony jako osobny region. Mieszkańcy Guji uprawiają ogrody kawowe na bardzo dużych wysokościach, na bogatej czerwonej glebie wyżyn, co odróżnia profil rosnącej tam kawy od sąsiednich regionów.
Ponad 850 członków, posiadających gospodarstwa o powierzchni od 2 do 5 hektarów na wysokości od 1800 do 1950 metrów nad poziomem morza, dostarcza wiśnie do stacji mycia Gigesa. Są tam dwie laguny i obszary obsadzone trawą wetiwer w celu oczyszczania ścieków z mytych kaw.
Wiśnie są ręcznie sortowane pod kątem dojrzałości i przepuszczane przez zbiornik flotacyjny - niedojrzałe „pływaki” są usuwane. Następnie wiśnie są rozdrabniane i przenoszone do zbiorników wodnych, aby fermentowały w świeżej wodzie rzecznej przez 36 do 48 godzin, przed końcowym etapem mycia, w którym usuwa się resztki śluzu. Następnie ziarna kawy są suszone na podniesionych grządkach przez 5-15 dni, w zależności od pogody.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł