CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
The Barn Etiopia Dambi Uddo filtr 250g | CoffeeLove
  • nowość

The Barn Etiopia Dambi Uddo filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 64,90 zł 64.90
ilość szt.
Zyskujesz 32 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: The Barn

Kawa Speciality z nutami jagody

kawa speciality z nutami bergamotki

kawa speciality z nutami czarnej herbaty


data palenia
2024.05.16
palarnia
pochodzenie
region
Guji
producent
Wodessa Yachisi
farma Dambi Uddo
uprawy 2145 m n.p.m.
odmiana Mixed Heirloom
proces
typ palenia
palenie

profil
sensoryczny

jagody
bergamotka
czarna herbata
ocena
-

Kawa ziarnista speciality Dambi Uddo 250g z Etiopii wypalona w berlińskiej palarni The Barn

Dambi Uddo to bogata i intensywna w smaku kawa z nutami jagód, bergamotki i czarnej herbaty. Podczas utraty temperatury pojawiają się dodatkowo truskawki i owoce tropikalne. Ciało jest lepkie i bogate. 

Wyżyna Guji jest miejscem uprawy najlepszych kaw w Etiopii. Dambi Uddo położone jest na bardzo dużej wysokości 2145 m n.p.m. i jest podzielone na sześć części.

Farma Dambi Uddo to wyjątkowe miejsce, pionierski front kawowy, należący do Plantacji Kawy Guji Highland. Uprawa w cieniu pozwala wiśniom dojrzewać powoli i wytwarzać szczególnie wysoki poziom cukru. Wszystkie uprawiane tu kawy to „kawy ogrodowe”, co oznacza, że rosną dziko w lesie, który kwitnie na terenie gospodarstwa i są w pełni organiczne.

Gospodarstwo wzięło swoją nazwę od wysokiego drzewa bardzo pospolitego w dzikim lesie położonym w pobliżu miasta Shakisso. Na początku XXI w. część lasu przekształcono w plantacje (150 ha). Zachowały one system rolno-leśny, w którym obok miodu i drewna produkuje się kawę. Oprócz różnorodności gleb i gatunków drzew, Dambi Uddo stosuje rygorystyczne zasady etyki środowiskowej: prace wykonywane są ręcznie i nie stosuje się żadnych produktów chemicznych.

Producent Wodessa Yachisi dużo robi dla poprawy standardu życia swoich pracowników i okolicznych wiosek. Zatrudniając stu pięćdziesięciu pracowników przy zbiorach, gospodarstwo to wnosi znaczący wkład w otaczającą społeczność. Nowe drogi, dwie szkoły, mieszkania, służba zdrowia i edukacja to inwestycje, które poczynił do poprawy funkcjonowania tego regionu.

Guji znajduje się na południu Etiopii, graniczy ze strefami Gedeo (Yirgacheffe) i Sidama. Guji to rozległy obszar leśny podzielony na trzy dystrykty Uraga, Kercha, Shakisso, produkujące kawy o specyficznych profilach. Dzielnica Shakisso słynie z charakterystycznego pikantnego posmaku. Kawa Uraga znana jest ze swojego soczystego smaku, a Kercha jest podobna do Yirgacheffe. Profile te powstają w wyjątkowym środowisku. Dzięki jakości lasów, gleb i klimatu Guji produkuje złożone i niepowtarzalne kawy.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/05
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent The Barn
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
The Barn Etiopia Dambi Uddo filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium