CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
The Barn Etiopia Banko Gotiti filtr 250g | CoffeeLove
  • promocja
  • nowość

The Barn Etiopia Banko Gotiti anaerobic filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 64,90 zł

Cena regularna: 82,90 zł

64.90
Najniższa cena od wprowadzenia towaru: 82,90 zł
ilość szt.
-22% Zyskujesz 32 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: The Barn

Kawa Speciality z nutami borówki

Kawa Speciality z nutami truskawek

Kawa Speciality z nutami ananasa


data palenia
2024.09.26
palarnia
The Barn
pochodzenie
Etiopia
region
Yirgacheffe
uprawy
1900 - 2300 m n.p.m.
producent
EDN Ethiopian Coffee
stacja obróbki
Banko Gotiti
odmiana
Mixed Heirloom
proces
anaerobic
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
borówka
truskawka
ananas
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Banko Gotiti 250g z Etiopii z berlińskiej palarni The Barn

Kebele („wioska”) Banko Gotiti znajduje się w słynnym regionie Yirgacheffe. Ta ekscytująca kawa była uprawiana przez 350 małych rolników. Innowacyjna metoda przetwarzania (beztlenowa) dodaje zdumiewających smaków do terroir Yirgacheffe. Z owocowymi smakami i typowymi etiopskimi nutami kwiatowymi, Banko Gotiti nie można przegapić.

Spodziewaj się intensywnie aromatycznego profilu z nutami borówki, truskawki, ananasa i musującego cytrynowego cukierka. Smak Banko Gotiti jest słodki, śmiały i odrobinę funky. Dzięki złożonej kwasowości i pachnącej róży nie traci delikatnej kwiatowej jakości kawy z Yirgacheffe.

Ta kawa produkowana w rejonie Yirgacheffe, Jest zbierana przez partnera The Barn - EDN Ethiopian Coffee na ich stacji Banko Gotiti, z 350 rodzinnych gospodarstw otaczających stację, często o powierzchni zaledwie 1 hektara. Czerwonobrązowa gleba regionu jest bogata w składniki odżywcze. W połączeniu z wysokością gospodarstw, przyczynia się to w znacznym stopniu do unikalnego profilu aromatycznego z Yirgacheffe.

Stacje EDN znajdują się w kilku kebele (wioskach), takich jak Benti Nenka, Halo Bereti, Banko Chelchele, Banko Gotiti. Tam uprawa kawy jest integralną częścią kultury społeczności. Kawa jest zawsze zbierana ręcznie i uprawiana obok innych upraw spożywczych. Takie podejście maksymalizuje wykorzystanie ziemi, zapewniając jednocześnie żywność dla społeczności. W ostatnich sezonach EDN przyjęło stosowanie nowych metod przetwarzania, a ta partia beztlenowa jest doskonałym przykładem nowoczesnego smaku etiopskiego.

Po starannej selekcji wiśni, są one poddawane fermentacji w środowisku beztlenowym, pod ciśnieniem i bez tlenu. Fermentacja trwa od 7 do 10 dni, w temperaturze od 15 do 18°C. W tym czasie monitoruje się poziom cukru w wiśniach, aby zapewnić najlepszy możliwy wynik. Następnie kawa jest przenoszona na podwyższone łoża suszące, gdzie odpoczywa w cieniu przez 15 do 20 dni. Wiśnie są regularnie mieszane, aby zapewnić dobrą cyrkulację powietrza i uniknąć nadmiernej fermentacji.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/09
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
Waga 250g
Producent The Barn
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces anaerobic
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie
Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
The Barn Etiopia Banko Gotiti anaerobic filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium