The Barn Ethiopia Tabe Burka filtr 250g kawa ziarnista specialty jasnopalona do metod alternatywnych





Opis
The Barn Ethiopia Tabe Burka filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.01.17
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Guji, Uraga
|
producent |
Barkume
|
wysokość upraw |
1850 m n.p.m.
|
odmiana |
Heirloom
|
proces | |
typ palenia | metody alternatywne / przelewowe |
palenie | |
profil sensoryczny |
brzoskwinia nektarynka jaśmin |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Tabe Burka znajduje się na granicy Shakisso, niedaleko Dambi Uddo, gdzie kultura kawy jest tak stara jak ziemia. Wyrafinowany i owocowy, elegancki charakter tej kawy rozbudza podniebienie odważnymi nutami owoców pestkowych.
Kubek - profil sensoryczny
Sezon w Etiopii przynosi nam hit za hitem! Tabe Burka ma intensywny profil filiżanki z soczystymi smakami dojrzałej brzoskwini i nektarynki. Doskonale współgra to z pachnącym jaśminem i delikatną kwasowością.
Jest to kawa dla fanów filtra z prawdziwym charakterem.
Stacja myjąca
Stacja Tabe Burka została zbudowana w 2008 roku przez pochodzącego z Guji Tadesse Edema, w pobliżu miasta Suke Waragata. Oprócz swojej pionierskiej pracy w dziedzinie kawy, Tadesse jest liderem społeczności, który budował szkoły i drogi w tym regionie.
Obecnie codziennymi operacjami w stacji mycia opiekuje się jego brat, Dembelash.
Żyzne ziemie etiopskich wyżyn wspierają polikulturowy system rolniczy, który pozwala rolnikom łączyć uprawy żywności i kawy na tych samych działkach. "Fałszywe drzewa bananowe" („enset”) są ważnym elementem systemów agrarnych. To drzewo, którego roztarty korzeń jest podstawą diety tego regionu, ma ważne walory odżywcze.
Wyróżnia się również zatrzymywaniem wody w pniu przez wiele miesięcy. Jego obecność pomiędzy kawowcami zapewnia stałą wilgotność całej działce i sprzyja odporności drzew na okresy suszy. Ze względu na tradycyjne metody uprawy Tabe Burka posiada certyfikat ekologiczny.
Dzielnica Uraga graniczy z dzielnicami Odo Shakisso i Hambela, wszystkie trzy bardzo znane z jakości swoich kaw z apelacji Guji. Uprawa kawy w Uraga jest prawdopodobnie jeszcze starsza niż w tych dwóch pozostałych dzielnicach.
Proces
Rolnicy selektywnie zbierają wiśnie i dostarczają je do stacji Tabe Burka. Wiśnie są oceniane wzrokowo i flotowane w celu usunięcia wad, a następnie rozcierane i fermentowane przez 36-72 godziny.
W trakcie fermentacji wodę wymienia się trzykrotnie, aby zachować klarowność. Wiśnie są następnie myte w kanałach w celu usunięcia pozostałego śluzu i segregowane według gęstości.
Najwyższej klasy ziarna są następnie ponownie moczone przez 8 do 12 godzin, aby uzyskać wyjątkowo jasną kawę, pełną czystego smaku.
Polecane metody zaparzenia kawy The Barn Ethiopia Tabe Burka
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/01 |
Producent | The Barn |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Region | Guji |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.