The Barn Ethiopia Tabe Burka filtr 250g kawa ziarnista specialty jasnopalona do metod alternatywnych

Cena: 66,90 zł 66.90
ilość szt.
Zyskujesz 33 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

The Barn Ethiopia Tabe Burka filtr 250g

kawa speciality z nutami brzoskwini

kawa speciality z nutami nektarynki

kawa speciality z nutami jaśminu

Charakterystyka kawy

data palenia
2023.01.17
palarnia
pochodzenie
region
Guji, Uraga
producent
Barkume
wysokość
upraw
1850 m n.p.m.
odmiana
Heirloom
proces
typ palenia metody alternatywne / przelewowe
palenie
profil
sensoryczny
brzoskwinia
nektarynka
jaśmin
ocena
brak danych

Opis kawy

Tabe Burka znajduje się na granicy Shakisso, niedaleko Dambi Uddo, gdzie kultura kawy jest tak stara jak ziemia. Wyrafinowany i owocowy, elegancki charakter tej kawy rozbudza podniebienie odważnymi nutami owoców pestkowych.

Kubek - profil sensoryczny

Sezon w Etiopii przynosi nam hit za hitem! Tabe Burka ma intensywny profil filiżanki z soczystymi smakami dojrzałej brzoskwini i nektarynki. Doskonale współgra to z pachnącym jaśminem i delikatną kwasowością.
Jest to kawa dla fanów filtra z prawdziwym charakterem.

Stacja myjąca

Stacja Tabe Burka została zbudowana w 2008 roku przez pochodzącego z Guji Tadesse Edema, w pobliżu miasta Suke Waragata. Oprócz swojej pionierskiej pracy w dziedzinie kawy, Tadesse jest liderem społeczności, który budował szkoły i drogi w tym regionie.

Obecnie codziennymi operacjami w stacji mycia opiekuje się jego brat, Dembelash.

Żyzne ziemie etiopskich wyżyn wspierają polikulturowy system rolniczy, który pozwala rolnikom łączyć uprawy żywności i kawy na tych samych działkach. "Fałszywe drzewa bananowe" („enset”) są ważnym elementem systemów agrarnych. To drzewo, którego roztarty korzeń jest podstawą diety tego regionu, ma ważne walory odżywcze.
Wyróżnia się również zatrzymywaniem wody w pniu przez wiele miesięcy. Jego obecność pomiędzy kawowcami zapewnia stałą wilgotność całej działce i sprzyja odporności drzew na okresy suszy. Ze względu na tradycyjne metody uprawy Tabe Burka posiada certyfikat ekologiczny.

Dzielnica Uraga graniczy z dzielnicami Odo Shakisso i Hambela, wszystkie trzy bardzo znane z jakości swoich kaw z apelacji Guji. Uprawa kawy w Uraga jest prawdopodobnie jeszcze starsza niż w tych dwóch pozostałych dzielnicach.

Proces

Rolnicy selektywnie zbierają wiśnie i dostarczają je do stacji Tabe Burka. Wiśnie są oceniane wzrokowo i flotowane w celu usunięcia wad, a następnie rozcierane i fermentowane przez 36-72 godziny.

W trakcie fermentacji wodę wymienia się trzykrotnie, aby zachować klarowność. Wiśnie są następnie myte w kanałach w celu usunięcia pozostałego śluzu i segregowane według gęstości.

Najwyższej klasy ziarna są następnie ponownie moczone przez 8 do 12 godzin, aby uzyskać wyjątkowo jasną kawę, pełną czystego smaku.


Polecane metody zaparzenia kawy The Barn Ethiopia Tabe Burka

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2023/01
Producent The Barn
Producent (kraj) Niemcy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Etiopia
Region Guji
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Waga 250g

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Promocje
IngenuiTea zaparzacz do herbaty z sitkiem
IngenuiTea zaparzacz do herbaty z sitkiem
159,90 zł 155,99 zł

Bezpieczne płatności w CoffeeLove

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium