The Barn Ethiopia Mohamed Ali filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
The Barn Ethiopia Mohamed Ali filtr 250g
data palenia |
2023.07.13
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Jimma
|
uprawy |
2050 m n.p.m.
|
producent |
Mustafa Mohamed Ali
|
odmiana | Heirloom |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
brzoskwinia miód nuty kwiatowe |
ocena |
-
|
Kupując 250 g tej pysznej kawy, automatycznie przekazujesz 50 eurocentów na projekt Waterfall w Etiopii.
Kiedy w 2018 roku niemiecka palarnia The Barn zdecydowała się na bardziej bezpośrednią pracę w Etiopii, Mohamed Ali stał się jednym z ich najbliższych partnerów. Potencjał do poprawy był ogromny, a Mohamed Mustafa Ali bardzo chciał znaleźć wyłącznego partnera do palenia, aby urzeczywistnić swoją wizję. Dzisiaj The Barn jest zaangażowana w 3 projekty zrównoważonego rozwoju w jego dwóch posiadłościach. A kawy Mustafy są coraz lepsze!
Ta kawa jest niesamowicie klarowna, z nutami brzoskwini i dzikiego, górskiego miodu. W miarę ochładzania pojawiają się bergamotka i wiciokrzew. Aromaty są niemal tropikalne, a cytrusowa kwasowość dodaje idealnej równowagi.
The Barn x Projekt Waterfall
Wraz z nową partią tej kawy The Barn wspiera organizację charytatywną dostarczającą czystą wodę społecznościom uprawiającym kawę.
W całej Etiopii ponad 15 milionów ludzi zarabia na kawie, ale 61% nie ma dostępu do czystej wody. Za każdą sprzedaną torebkę 250 g The Barn przekazuje 50 eurocentów na projekt Waterfall a Ty kupując ją możesz zapewnić czystą wodę, zwłaszcza ośrodkom zdrowia i szkołom.
Proces honey pięknie podkreślił terroir Jimmy. W filiżance kawa ma nuty brzoskwini i dzikiego górskiego miodu. Gdy nieco ostygnie, spodziewaj się wyrafinowanych nut kwiatowych bergamotki i wiciokrzewu. Aromaty są niemal tropikalne, a delikatna cytrusowa kwasowość dodaje idealnej równowagi.
Przy wsparciu The Barn, Mustafa zwiększył inwestycje w swoje zakłady przetwórcze i szkolenia dla personelu, a także w działania konserwatorskie, które chronią środowisko naturalne jego posiadłości.
Współpraca The Barn z Mohamedem Alim rozpoczęła się w 2018 roku, kiedy prawo Etiopii zezwalało mniejszym majątkom na bezpośredni eksport kawy. Syn Mohameda, Mustafa Mohamed, zaryzykował ekskluzywną współpracę i szukał międzynarodowego partnera do pracy na wyłączność.
Wchodząc na teren posiadłości trafiasz do dziewiczego lasu, w którym kawa rośnie dziko. Pszczoły i drzewa owocowe zapewniają różnorodność biologiczną i dodatkowy dochód poza sezonem zbiorów kawy. Na wysokości 2050 metrów na wyżynach Etiopii zmiany temperatury między dniem a nocą pomagają stworzyć piękne profile smakowe.
Dziś gospodarstwo prowadzi Mustafa Mohamed Ali z pomocą swojego brata.
Gospodarstwo posiada obecnie certyfikat ekologiczny, a inwestycje w szkolenie pracowników i infrastrukturę przetwórczą nadal przynoszą korzyści.
Obróbka honey jest wciąż rzadkością w Etiopii, ale owocowa jakość terroir idealnie do tego pasuje. Świeżo zebrane wiśnie są poddawane fermentacji, a następnie rozdrabniane w celu usunięcia zewnętrznej skórki i miąższ, ale warstwa śluzu pozostaje nienaruszona. Ziarna są następnie suszone na słońcu na podwyższonych łóżkach. W miarę wysychania śluz staje się lepki, słodki i ma złocisty kolor, stąd nazwa procesu.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | The Barn |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | pulped natural / honey |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.