The Barn Ethiopia Mohamed Ali espresso 1kg kawa ziarnista speciality do ekspresu i kawiarki
towar niedostępny






Opis
The Barn Ethiopia Mohamed Ali espresso 1kg
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.10.18
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Mohamed Mustafa Ali
|
region |
Jimma
|
uprawy |
2050
m n.p.m. |
odmiana | Mixed Heirloom |
proces | |
typ palenia | espresso ekspres / kawiarka |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
brak danych
|
Opis
Mohamed Ali to jedna kluczowych kaw z Etiopii o ofercie kultowej palarni Speciality z Berlina - The Barn. Kiedy kraj ten zmienił swoje prawo, i w końcu można było kupować kawę bezpośrednio z farm, palarnia The Barn, znając doskonałe kawy, które produkował Mohamed Mustafa Ala, zaangażowała się w długookresową bliską relację. angażować. Do tej pory ich współpraca funkcjonuje na zasadzie wyłączności, a palarnia jest zaangażowana w kilka projektów zrównoważonego rozwoju w tej farmie.
Mohamed Ali to bogate smaki dojrzałych truskawek, czekolady i kwiatu brzoskwini. Palone na espresso daje soczyste shoty z kremowym odczuciem w ustach. To, co kochamy w takich etiopskich produktach naturalnych, to intensywność owocowego smaku bez zbytniej kwasowości.
Farma
Wchodząc na terytorium farmy, wchodzisz do dziewiczego lasu. Przyroda jest nietknięta, a kawa rośnie dziko. Pszczoły i drzewa owocowe oferują świetną mieszankę plonów i dodatkowego dochodu, gdy kawa jest poza sezonem.
Na wysokości 2050 metrów jesteśmy wysoko na wyżynach Etiopii, gdzie duże zmiany temperatury między dniem a nocą tworzą interesujące profile smakowe. Mohamed Ali inwestuje w siłę roboczą, selektywne zbieranie, więcej łóżek do suszenia i produkcję kawy obróbki honey. Gospodarstwo posiadało również certyfikat ekologiczny.
Przetwarzanie
Wiśnie kawowe rosną tam w półcieniu. Suszenie odbywa się na podwyższonych łóżkach przez 18-23 dni. Owoce są stale mieszane i sortowane w celu uzyskania bardzo czystych partii jakości. Mohamed Ali zbudował na miejscu nowy magazyn, który może pomieścić do 1500 worków kawy.
Polecane metody zaparzenia kawy The Barn Ethiopia Mohamed Ali
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/10 |
Producent | The Barn |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Region | Jimma Zone |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Waga | 1 kg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.