The Barn Ethiopia Dambi Uddo espresso 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i kawiarki





Opis
The Barn Ethiopia Dambi Uddo espresso 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.12.13
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Guji
|
producent |
Wodessa Yachisi
|
wysokość upraw |
2145 m n.p.m.
|
odmiana |
Heirloom
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
jagody bergamotka czarna herbata bogaty smak lepkie body |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Guji Highlands jest domem dla jednych z najlepszych kaw w Etiopii. Dambi Uddo znajduje się na bardzo dużej wysokości 2145 m n.p.m. i jest podzielone na sześć części. Berlińska palarnia The Barn kupuje tę kawę z ich ekskluzywnej działki, Gatame. Nazwana na cześć rodzimych drzew, pod którymi dziko rośnie ta kawa.
Profil kawy
Dambi Uddo to bogata i intensywna kawa z nutami jagód, bergamotki i czarnej herbaty. Kiedy nieco przestygnie pojawiają się truskawki i owoce tropikalne. Ciało jest lepkie i bogate.
Plantacje
Farma Dambi Uddo to wyjątkowe miejsce, pionierski front dla kawy, należący do Guji Highland Coffee Plantation. Uprawa w cieniu pozwala wiśniom dojrzewać powoli i wytwarzać szczególnie wysoki poziom cukru. Wszystkie uprawiane tutaj kawy to „kawy ogrodowe”, co oznacza, że rosną one dziko w lesie. Są w pełni ekologiczne.
Gospodarstwo wzięło swoją nazwę od wysokiego drzewa, bardzo pospolitego w dzikim lesie położonym w pobliżu miasta Shakisso. Na początku lat 2000 część lasu przekształcono w plantacje (150 ha). Zachowały one system rolno-leśny, w którym oprócz miodu i drewna produkuje się kawę. Oprócz różnorodności gleb i gatunków drzew, Dambi Uddo stosuje surową etykę środowiskową: praca jest wykonywana ręcznie i nie stosuje się tutaj żadnych produktów chemicznych.
Guji znajduje się na południu Etiopii, granicząc ze strefami Gedeo (Yirgacheffe) i Sidama. Guji to rozległy obszar leśny podzielony na trzy dystrykty Uraga, Kercha, Shakisso, produkujące kawy o specyficznych profilach. Dzielnica Shakisso słynie z charakterystycznego pikantnego posmaku. Kawa Urga znana jest ze swojego soczystego smaku, a Kercha jest podobna do Yirgacheffe. Te profile powstają w wyjątkowym środowisku. Dzięki jakości swoich lasów, gleb i klimatu Guji produkuje złożone i niepowtarzalne kawy.
Polecane metody zaparzenia kawy The Barn Ethiopia Dambi Uddo
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/12 |
Producent | The Barn |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Region | Guji |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.