The Barn Ethiopia Dambi Uddo espresso 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i kawiarki

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 69,90 zł 69.90
ilość szt.
Zyskujesz 34 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

The Barn Ethiopia Dambi Uddo espresso 250g

kawa speciality z nutami jagód

kawa speciality z nutami bergamotki

kawa speciality z nutami czarnej herbaty

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.12.13
palarnia
pochodzenie
region
Guji
producent
Wodessa Yachisi
wysokość
upraw
2145 m n.p.m.
odmiana
Heirloom
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
jagody
bergamotka
czarna herbata
bogaty smak
lepkie body
ocena
brak danych

Opis kawy

Guji Highlands jest domem dla jednych z najlepszych kaw w Etiopii. Dambi Uddo znajduje się na bardzo dużej wysokości 2145 m n.p.m. i jest podzielone na sześć części. Berlińska palarnia The Barn kupuje tę kawę z ich ekskluzywnej działki, Gatame. Nazwana na cześć rodzimych drzew, pod którymi dziko rośnie ta kawa.

Profil kawy

Dambi Uddo to bogata i intensywna kawa z nutami jagód, bergamotki i czarnej herbaty. Kiedy nieco przestygnie pojawiają się truskawki i owoce tropikalne. Ciało jest lepkie i bogate.

Plantacje

Farma Dambi Uddo to wyjątkowe miejsce, pionierski front dla kawy, należący do Guji Highland Coffee Plantation. Uprawa w cieniu pozwala wiśniom dojrzewać powoli i wytwarzać szczególnie wysoki poziom cukru. Wszystkie uprawiane tutaj kawy to „kawy ogrodowe”, co oznacza, że rosną one dziko w lesie. Są w pełni ekologiczne.

Gospodarstwo wzięło swoją nazwę od wysokiego drzewa, bardzo pospolitego w dzikim lesie położonym w pobliżu miasta Shakisso. Na początku lat 2000 część lasu przekształcono w plantacje (150 ha). Zachowały one system rolno-leśny, w którym oprócz miodu i drewna produkuje się kawę. Oprócz różnorodności gleb i gatunków drzew, Dambi Uddo stosuje surową etykę środowiskową: praca jest wykonywana ręcznie i nie stosuje się tutaj żadnych produktów chemicznych.

Guji znajduje się na południu Etiopii, granicząc ze strefami Gedeo (Yirgacheffe) i Sidama. Guji to rozległy obszar leśny podzielony na trzy dystrykty Uraga, Kercha, Shakisso, produkujące kawy o specyficznych profilach. Dzielnica Shakisso słynie z charakterystycznego pikantnego posmaku. Kawa Urga znana jest ze swojego soczystego smaku, a Kercha jest podobna do Yirgacheffe. Te profile powstają w wyjątkowym środowisku. Dzięki jakości swoich lasów, gleb i klimatu Guji produkuje złożone i niepowtarzalne kawy.


Polecane metody zaparzenia kawy The Barn Ethiopia Dambi Uddo

„kawa 

ekspres kolbowy

„kawa

ekspres automatyczny

„kawa

kawiarka

 

„kawa

French Press


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/12
Producent The Barn
Producent (kraj) Niemcy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Etiopia
Region Guji
Obróbka sucha / natural
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Promocje

Bezpieczne płatności w CoffeeLove

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium