The Barn Ethiopia Aricha anaerobic filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
The Barn Ethiopia Aricha filtr 250g
data palenia |
2023.07.17
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Yirgacheffe
|
uprawy |
1850 - 1880 m n.p.m.
|
producent | Sidama Coffee Farmers Cooperative Union |
odmiana | Heirloom |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
truskawki creme brulee cukierki cytrynowe |
ocena | - |
Ten anaerobic z Etiopii zniewala cudownym, złożonym profilem i słodyczą i przebijającą się orzeźwiającą kwasowością.
Mając jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek kawy, producenci w Yirgacheffe odkrywają teraz swoje niesamowite terroir dzięki innowacyjnym, nowoczesnym metodom przetwarzania: rezultatem jest kawa pełna gładkiej słodyczy i soczystego owocowego smaku.
Aricha pozostaje wierna terroir Yirgacheffe z pięknym, złożonym profilem pełnym obfitego jagodowego smaku. Charakter obróbki beztlenowej ujawnia się w smaku truskawek, creme brulee i cukierków cytrynowych. Ekstremalnie wysoka słodycz z kwasowością, która jest figlarna i unosi kawę. Body jest kremowe z długim finiszem.
Uprawy
Yirgacheffe słynie z owocowych, kwiatowych właściwości swojej kawy. Gęste lasy i roślinność w całym regionie są wytworem ciepłego klimatu tropikalnego z umiarkowanymi porami deszczowymi i suchymi, w których kwitnie kawa. Rośliny są uprawiane w cieniu przez producentów stosujących praktyki ekologiczne.
Ta partia była uprawiana wokół wioski Edido, 8 km od centrum Yirgacheffe. Na małych działkach pośród lasów regionu kawa rośnie obok innych rodzimych roślin. Czerwono-brązowa gleba zapewnia złożone, tropikalne smaki z soczystym owocowym charakterem.
Obróbka
Rolnicy dostarczają swoje wiśnie do stacji przetwórczej Aricha, gdzie zbiory są sortowane, a następnie spławiane w zbiornikach w celu usunięcia wiśni o niskiej gęstości. Najwyższej jakości wiśnie są następnie zamykane w zbiorniku fermentacyjnym. Zbiorniki są regulowane przez zawory, aby zapobiec przedostawaniu się tlenu, podczas gdy naturalne gazy z wiśni mogą się ulatniać. Kawa fermentuje przez 7 dni w temperaturze od 15 do 18 stopni Celsjusza.
Po osiągnięciu pożądanego poziomu pH 3,8 profil kawy stanie się bardziej winny, owocowy i soczysty. Następnie kawa przechodzi dwa etapy suszenia. Po pierwsze, szybkie suszenie w celu znacznego zmniejszenia zawartości wilgoci. Następnie następuje powolny proces suszenia przez 30 dni w cieniu na łóżkach afrykańskich, aż do osiągnięcia wilgotności 12%. Bardziej nowoczesne, techniczne przetwarzanie jest nadal rzadkością w Etiopii, ale pomaga stworzyć inną stronę tego regionu.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | The Barn |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | anaerobic |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.