The Barn El Salvador Los Pirineos filtr 250g kawa ziarnista specialty jasnopalona do metod alternatywnych





Opis
The Barn El Salvador Los Pirineos filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.01.17
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Usulutan
|
producent |
Diego Baraona
|
wysokość upraw |
1600 m n.p.m.
|
odmiana |
Elite Bourbon
|
proces |
Anaerobic natural
|
typ palenia | metody alternatywne / przelewowe |
palenie | |
profil sensoryczny |
figa śliwka brzoskwinia melasa kremowe body cytrusowa kwasowość |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Kawa dla miłośników egzotycznego profilu smakowego.
Diego Baraona wykorzystał najczystsze procesy beztlenowe (anaerobic), aby wyprodukować ekscytującą kawę o owocowym charakterze i mocno zdefiniowanym smaku.
Kubek - profil sensoryczny
Kontrolowana fermentacja beztlenowa daje filiżankę o głębi i charakterze. W aromacie mamy nuty figi i śliwki, które w filiżance przechodzą w smak brzoskwini i melasy. Kremowe body jest zrównoważone kwasowością, która ma cytrusowe podłoże.
Farma
Gilberto Baraona to legenda środowiska kawowego w Salwadorze - był jak latarnia morska przemysłu kawowego. Przez wiele lat niestrudzenie pracował nad badaniem możliwości produkcji kawy w tym kraju, realizując program odmian, o którym wielu marzy: szkółka, którą stworzył Gilberto to ponad 70 różnych odmian kawy. Teraz w zaufanych rękach jego syna, Diego, Los Pirineos nadal przynosi zachwycające i nieoczekiwane plony.
Na wysokości 1400 metrów nad poziomem morza Los Pirineos leży na wulkanicznych zboczach wśród bujnego lasu. Mikroklimat wokół wulkanu zapewnia słoneczne dni i chłodną bryzę, która jest idealna do uprawy i suszenia.
Ziarna schną tam w idealnych warunkach - rozmieszczone są podestach pomiędzy dwoma szczytami, które konsekwentnie kierują wiatr w poprzek suszącej się kawy. Dzięki dwunastu godzinom słońca dziennie stwarza to idealne środowisko do przetwarzania typu honey i natural.
Jakość i odpowiedzialność są kluczowe dla sposobu, w jaki pracuje Diego. Cała woda wykorzystywana do przetwarzania pochodzi z zebranego deszczu, a w gospodarstwie hodowane są pszczoły, aby pomagały w zapylaniu w całym gospodarstwie i okolicznych lasach.
Zatrudniając ponad 60 pracowników, Diego zapewnia całoroczne zatrudnienie przy projektach w całym gospodarstwie.
Proces
Ta partia została poddana suchej obróbce beztlenowej (anaerobic natural). Świeżo zebrane wiśnie umieszcza się w szczelnych beczkach w komorze chłodniczej o temperaturze 16 stopni Celsjusza. Kawa jest fermentowana przez 72 godziny, a gdy pH zawiesiny fermentacyjnej jest mierzone w celu zachowania konsystencji i jakości. Następnie zbiorniki są otwierane, a wiśnie poddawane są fermentacji na wolnym powietrzu przez dodatkowe 72 godziny. Wiśnie są następnie suszone na podestach przez 25 dni, aż do osiągnięcia idealnej wilgotności.
Polecane metody zaparzenia kawy The Barn El Salvador Los Pirineos
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/01 |
Producent | The Barn |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Salwador |
Region | Usulutan |
Odmiana botaniczna | Bourbon |
Obróbka | anaerobic |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.