The Barn El Salvador Himalaya espresso 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i kawiarki

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 59,90 zł 59.90
ilość szt.
Zyskujesz 59 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

The Barn El Salvador Himalaya espresso 250g

kawa speciality z nutami moreli

kawa speciality z nutami migdałów

kawa speciality z nutami ciemnej czekolady

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.09.05
palarnia
pochodzenie
region
Apaneca
producent
Mauricio Salaverria
farma
Finca Himalaya
wysokość
upraw
1550 m n.p.m.
odmiana
Red
Bourbon
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
morela
migdały
ciemna czekolada
ocena
brak danych

Opis kawy

Finca Himalaya pozostaje w rękach rodziny Salaverria od 1880 roku, ale to w ostatniej dekadzie farma naprawdę rozkwitła. Mauricio Salaverria przesunął definicję jakości na zupełnie inny poziom. Współpracując z ekspertami, takimi jak były mistrz świata baristów, Sasa Sestic, Mauricio wprowadził szereg nowych praktyk i niestrudzenie pracował nad poprawą jakości produkowanej kawy.

Profil kawy

Ten piękny Red Bourbon prezentuje głębię i body, które posiadają tylko najlepsze "naturale". W filiżance znajdziesz nuty moreli, migdałów i bogatej gorzkiej czekolady. Profil smakowy jest rozwinięty i okrągły z aksamitnym, kremowym odczuciem w ustach.

Farma Himalaya

Mauricio jest właścicielem kilku farm w tym mikroregionie, a wszystkie kawy są przetwarzane i suszone w jego stacji Divisadero. Odwiedzając stację i sąsiadującą farmę, natychmiast da się zauważyć drobiazgowa dbałość o szczegóły, którą szczyci się Mauricio. Widoczne jest oddzielenie partii, różne style przetwarzania, ogromne drewniane skrzynie na wino i zbiorniki beztlenowe, co wskazuje na wprowadzoną innowację. Rozmawiając z Mauricio, łatwo jest dostrzec pasję, która napędza go do stałej pracy nad poprawą jakości.

Gospodarstwo Himalaya ma 24 hektary. Uprawiane są na nim Bourbon, Caturra, Pacas, Pacamara, Geisha, Maragogype, Maracaturra i Kenyan SL28/34. Finca Himalaya ma doskonałe terroir z gliniastymi i wulkanicznymi glebami i produkuje kawy często nagradzane w konkursach Cup of Excellence.

Proces

„Pineapple Natural” to własna adaptacja Mauricia tradycyjnego naturalnego procesu, pokazująca jednak jego zamiłowanie do innowacji. Zainspirowany różnymi rodzajami fermentacji stosowanymi w browarach, Mauricio opracował ten proces, aby wzmocnić tropikalny profil tej kawy. Ten konkretny "lot" suszył się w cieniu na podniesionych łóżkach przez prawie 30 dni – podczas tradycyjnej obróbki na sucho, kawa schnie najczęściej przez 10 do 15. Suszące się ziarna są regularnie przenoszone, aby wyschły równomiernie. Ten czasochłonny proces suszenia pozwala na rozwój wyraźnych smaków.


Polecane metody zaparzenia kawy The Barn El Salvador Himalaya

„kawa 

ekspres kolbowy

„kawa

ekspres automatyczny

„kawa

kawiarka

 

„kawa

French Press


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/09
Producent The Barn
Producent (kraj) Niemcy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Salwador
Region Apaneca Ilamatepec
Odmiana botaniczna Red Bourbon
Obróbka sucha / natural
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia Ekspres / Kawiarka
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium