The Barn El Salvador Himalaya Pineapple espresso 250g kawa ziarnista speciality





Opis
The Barn El Salvador Himalaya Pineapple espresso 250g
data palenia |
2023.07.18
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Apaneca
|
uprawy |
1550 m n.p.m.
|
producent |
Mauricio Salaverria
|
plantacja |
Finca Himalaya
|
odmiana |
Bourbon
|
proces |
pineapple
natural |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
ananas mango owoce pestkowe migdały czekolada |
ocena |
-
|
Słodka i soczysta kawa o tropikalnym profilu - Himalaya Pineapple to espresso o niezwykłym charakterze. W filiżance spodziewaj się nut ananasa, mango i owoców pestkowych, a także smaku migdałów i czekolady.
W ciągu ostatnich 15 lat Finca Himalaya, będąca rękach rodziny od 1880 roku, osiągnęła niezwykły poziom. Dzięki własnemu podejściu do naturalnego przetwarzania, producent Mauricio Salaverria zmaksymalizował tropikalny profil tej partii Bourbon. Z żywymi nutami ananasa i moreli czeka na Ciebie wyjątkowy smak Salwadoru.
Patrząc na Mauricio, widać wyraźnie jego pasję do kawy. Kierując się innowacjami, opierał się na wieloletniej wiedzy i doświadczeniu zdobytym w Finca Himalaya, aby konsekwentnie produkować kawy zdobywające Cup of Excellence.
Terroir ma idealną kombinację gleb gliniastych i wulkanicznych, tworząc kawy o wyraźnym charakterze i złożoności. Większość działek jest uprawiana w cieniu, a cyprysy i sosny w całym gospodarstwie stanowią siedlisko dla różnorodnej flory i fauny.
W jego stacji mycia Divisadero „Pineapple Natural” to adaptacja Mauriciosa tradycyjnego, naturalnego procesu. Zainspirowany różnymi rodzajami fermentacji stosowanymi w browarze, Mauricio opracował ten proces, aby wzmocnić tropikalny profil kawy. Całe wiśnie są suszone w cieniu na podwyższonych grządkach przez prawie 30 dni – tradycyjna naturalna kawa wysycha tylko przez 10 do 20. Kawa musi być regularnie mieszana, aby wyschła równomiernie i aby uniknąć wad. Ten proces suszenia, choć czasochłonny i pracochłonny, pozwala na rozwinięcie się wyraźnych smaków w ziarnach.
Polecane metody zaparzenia tej kawy
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia - 26 - 30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | The Barn |
Pochodzenie ziaren | Salwador |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.