The Barn Costa Rica Volcan Azul filtr 250g kawa ziarnista
data palenia |
2024.09.02
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
West Valley
|
uprawy |
1400 - 1500 m n.p.m.
|
producent |
Alejo Castro Kahle
|
odmiana | Caturra |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
suszone figi wanilia morela |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality Volcna Azul 250g z Kostaryki wypalona w niemieckiej palarni The Barn
Wulkan Azul położony jest na skraju wulkanu Poás, gdzie od połowy XIX wieku na żyznej glebie uprawia się kawę. Alejo Castro Kahle to zapalony hodowca kawy, który postawił sobie za cel produkcję jednych z najlepszych kaw na świecie. Ta naturalna przetworzona kawa ma nuty smakowe suszonych fig, wanilii i moreli. To również złożona filiżanka o doskonałej równowadze w profilu smakowym.
Alejo produkuje wyjątkowe kawy i ta jest jego najlepszą, którą dotychczas sprzedawaliśmy. To taka Kostaryka w najlepszej odsłonie!
West Valley to historyczny region produkcyjny Kostaryki. Większość kaw uprawiana jest w cieniu, na żyznej glinie. Krajobraz dolin tworzą tam trzy wulkany i łagodna depresja tektoniczna. W tej uprzywilejowanej krainie na wybrzeżu Pacyfiku występują wyraźnie określone pory suche i mokre.
Wulkan Azul znajduje się na obrzeżach wulkanu Poás. Od pięciu pokoleń producenci nieprzerwanie produkują kawę, mając na celu osiągnięcie doskonałości i najwyższej jakości. Potomkowie rodzin założycieli nabywają naturalny las tropikalny w celu ochrony i zachowania środowiska oraz ograniczenia zanieczyszczenia powietrza i globalnego ocieplenia. W ten sposób przyczyniają się również do lepszej przyszłości kolejnych pokoleń.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
131,51 zł
Cena regularna:
139,90 zł
159,71 zł
Cena regularna:
169,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
33,75 zł
Cena regularna:
35,90 zł
159,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
16,99 zł
Cena regularna:
27,90 zł