The Barn Costa Rica Volcan Azul filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
The Barn Costa Rica Volcan Azul filtr 250g
data palenia |
2023.10.12
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
West Valley
|
uprawy |
1400 - 1500 m n.p.m.
|
producent |
Alejo Castro Kahle
|
odmiana | Caturra |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
suszone figi wanilia morela |
ocena |
-
|
Wulkan Azul położony jest na skraju wulkanu Poás, gdzie od połowy XIX wieku na żyznej glebie uprawia się kawę. Alejo Castro Kahle to zapalony hodowca kawy, który postawił sobie za cel produkcję jednych z najlepszych kaw na świecie. Ta naturalna przetworzona kawa ma nuty smakowe suszonych fig, wanilii i moreli. To również złożona filiżanka o doskonałej równowadze w profilu smakowym.
Alejo produkuje wyjątkowe kawy i ta jest jego najlepszą, którą dotychczas sprzedawaliśmy. To taka Kostaryka w najlepszej odsłonie!
West Valley to historyczny region produkcyjny Kostaryki. Większość kaw uprawiana jest w cieniu, na żyznej glinie. Krajobraz dolin tworzą tam trzy wulkany i łagodna depresja tektoniczna. W tej uprzywilejowanej krainie na wybrzeżu Pacyfiku występują wyraźnie określone pory suche i mokre.
Wulkan Azul znajduje się na obrzeżach wulkanu Poás. Od pięciu pokoleń producenci nieprzerwanie produkują kawę, mając na celu osiągnięcie doskonałości i najwyższej jakości. Potomkowie rodzin założycieli nabywają naturalny las tropikalny w celu ochrony i zachowania środowiska oraz ograniczenia zanieczyszczenia powietrza i globalnego ocieplenia. W ten sposób przyczyniają się również do lepszej przyszłości kolejnych pokoleń.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/10 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | The Barn |
Pochodzenie ziaren | Kostaryka |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.