The Barn Costa Rica Santa Teresa filtr 1kg kawa ziarnista specialty do ekspresu i kawiarki

The Barn Costa Rica Santa Teresa filtr 1kg kawa ziarnista specialty do ekspresu i kawiarki
  • promocja
  • nowość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 199,90 zł 239,90 zł 199.90
ilość szt.
Zyskujesz 199 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

The Barn Costa Rica Santa Teresa filtr 1kg

kawa speciality z nutami żółtych śliwek

kawa speciality z nutami białej czekolady

kawa speciality z nutami kwiatów

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.09.01
palarnia
pochodzenie
region
Tarrazu
producent
Roger Ureña
wysokość
upraw
2000 m n.p.m.
odmiana
Catuai
proces
white honey
typ palenia filtr
palenie
profil
sensoryczny
żółte śliwki
biała czekolada
nuty kwiatowe
ocena
brak danych

Opis kawy

Roger Ureña to lokalna gwiazda w świecie kawy. Odważnie podchodzi do innowacji, sporo eksperymentuje, a jego kawa to bardzo wysoki poziom.

Gospodarstwa Rogera położone są na wysokości 2000 m n.p.m. w regionie Santa Maria de Dota, w Tarrazu. Ma kilka różnych gospodarstw otaczających młyn - wszystkie czerpiące korzyści z dużej wysokości i bogatego terroir krajobrazu. Jako jeden z pierwszych kostarykańskich producentów uprawiających kawę na tak dużych wysokościach, Roger był pionierem w demonstrowaniu niesamowitego potencjału tych wyjątkowych warunków.

Kawa wyróżnia się zdecydowanym charakterem. Aromat przywodzi na myśl świeże jabłko i herbatę Matcha. W filiżance odnajdziemy nuty śliwki i białej czekolady, natomiast w środkowym podniebieniu świeże kwiatowe nuty dodają kompleksowości. Body jest uporządkowane i wspierane przez jasną, delikatną kwasowość.

Te ziarna odmiany Catuai są przetwarzane przy zastosowaniu metody nazywanej white honey.

Kawa jest rozcierana na miazgę w ekologicznym pulperze Penagos - usuwa się w nim jak najwięcej śluzu, pozostawiając tylko jego niewielką ilość. Ziarna są następnie natychmiast przenoszone do wyschnięcia na podniesionych łożach w cieniu, co zajmuje około 8-10 dni, zanim osiągną pożądaną wilgotność. Cienka warstwa jest regularnie obracana, aby pomóc im wyschnąć równomiernie, podczas gdy naturalne cukry zawarte w śluzie nadają kawie słodycz i głębię.


Polecane metody zaparzenia kawy The Barn Costa Rica Santa Teresa

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/09
Producent The Barn
Producent (kraj) Niemcy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Kostaryka
Region Tarrazu Valley
Odmiana botaniczna Catuai
Obróbka pulped natural / honey
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 1 kg

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Koppi Red Clay espresso kawa ziarnista 250g do ekspresu i kawiarki
Koppi Red Clay espresso kawa ziarnista 250g do ekspresu i kawiarki
67,90 zł 40,74 zł
Johan & Nyström Fika omniroast 500g kawa ziarnista
Johan & Nyström Fika omniroast 500g kawa ziarnista
67,90 zł 50,93 zł
szt.
Kinto To Go Tumbler 360 ml | wybierz kolor
Kinto To Go Tumbler 360 ml | wybierz kolor
184,90 zł 159,90 zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium