The Barn Costa Rica Juanachute anaerobic filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
The Barn Costa Rica Juanachute filtr 250g
data palenia |
2023.07.19
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Tarrazu
|
uprawy |
1800 m n.p.m.
|
producent | Tacho Castro |
odmiana | Villa Sarchi |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
cynamon marakuja wiśnia brandy ciemna czekolada |
ocena |
-
|
W każdym sezonie The Barn podrzuca ostatnio najlepsze partie anaerobic z Juanachute. To jest ich faworyt w tym roku.
Juanachute to jedna z pierwszych kaw po obróbce anaerobic, które mocno namieszały w ofercie The Barn. Producent Tacho Castro jest zapalonym innowatorem, który był pionierem „mikromłynka”, umożliwiającego pełną kontrolę na każdym etapie produkcji jego kawy. Jego przetwarzanie jest zawsze doskonale oceniane, aw tym sezonie Juanachute oferuje w filiżance mocną mieszankę smaku dojrzałych owoców i słodkiego cynamonu.
Profil kawy
Od marakui po soczystą wiśnię i cynamon - Juanachute jest złożona i intensywnie aromatyczna. Gorąca nuta brandy i bogata ciemna czekolada są niesione przez wyraźne, pełne body. Jakość przetwarzania beztlenowego (anaerobic) jest po prostu znakomita. To kawa o cudownie czystym profilu.
Farma
Na swojej 11-hektarowej farmie, którą nazwał po swojej babci, Juanie, Tacho Castro produkuje jedne z najlepszych kostarykańskich kaw. Z pasją do przetwarzania, Tacho zaczął eksperymentować z nowymi technikami wiele lat temu, a jego fachowa wiedza jest widoczna w każdej filiżance.
Żyzne, wulkaniczne gleby i pofałdowane zbocza gór Tarrazu doskonale nadają się do uprawy kawy. Drobni rolnicy uprawiają banany, awokado i cytrusy, a także kawę na posiadłościach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. W Tarrazu panuje silny duch wspólnoty, a producenci z dumą dbają o swoją ziemię. Wiele gospodarstw w Tarrazu obejmuje pierwotne lasy i zacienione drzewa przeplatane kawą. Producenci dbają o ochronę naturalnych źródeł wody wypływających ze zboczy gór.
Juanachute w pełni kontroluje cały proces produkcyjny. Od sadzenia drzewek kawowych po zamykanie jutowych worków z zieloną kawą, wszystko to odbywa się pod nadzorem Don Tacho.
Proces obróbki
Inspirowany fermentacją z produkcji wina, proces beztlenowy (anaerobic) utrzymuje doskonale dojrzałe owoce kawy w szczelnym zbiorniku, dzięki czemu tlen nie ma wpływu na proces. Zajmuje to kilka dni i tworzy fantastyczne profile smakowe, których doświadczamy z partią Juanachute.
W tym konkretnym procesie beztlenowym kawa została rozdrobniona i umieszczona w szczelnych beczkach wraz z całym śluzem. Fermentacja trwa 96 godzin, następnie ziarna są suszone na podwyższonych afrykańskich łóżkach przez 8 dni. Kawa jest następnie spoczywana w pergaminie przez okres do dwóch miesięcy, aby mogła nadal wchłaniać smak śluzu.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | The Barn |
Pochodzenie ziaren | Kostaryka |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | anaerobic |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.