The Barn Costa Rica Corazón de Jesús espresso 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu i kawiarki





Opis
The Barn Costa Rica Corazón de Jesús espresso 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.12.12
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Brunca
|
producent |
John Alvarado
|
wysokość upraw |
1800 m n.p.m.
|
odmiana |
Catuai
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
czekoladowe ganache figa wanilia |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
John Alvarado odegrał kluczową rolę w zmianie reputacji kawy z tej części Kostaryki. Długo pomijany nacisk na zrównoważony rozwój i nowoczesne wartości produkcji zaczynają w pełni wykorzystywać niesamowite naturalne walory tego obszaru.
Profil kawy
Ta myta kawa ta urzeka słodyczą i konsystencją. Dzięki bogatemu smakowi czekoladowego ganache i dojrzałej figi, filiżanka wydaje się luksusowa i kremowa. Na podniebieniu pełne i zrównoważone odczucie, które po nieznacznym ostygnięciu objawia dodatkowo miękką nutę wanilii.
Plantacje
Mikromłyn Corazón de Jesús należy do rodziny Alvarado Fonseca. Gospodarstwo położone jest w cieniu góry Chirripó. To najwyższy szczyt Kostaryki. Góra została nazwana „krainą wiecznych wód” w rdzennym języku, odzwierciedlając obfitość jezior i rzek w regionie, które przyczyniają się do wyjątkowego terroir. Kawa z regionu Brunca odnotowała ostatnio niesamowitą poprawę. Rodzina Alvarado nadała priorytet produkcji ziaren jakości speciality, eksperymentując z najlepszymi możliwymi kombinacjami odmiany i różnymi procesami.
Gospodarstwo jest częścią programu Bandera Azul, organizacji, która zachęca do zrównoważonej produkcji poprzez lepsze praktyki rolnicze, ochronę środowiska i odpowiedzialną gospodarkę wodną. Kawa ta pochodzi z działki na farmie El Salitre. Działka ma powierzchnię 12 hektarów i położona jest na wysokości 1800 metrów. Korzysta z naturalnie bogatej gleby i warunków pogodowych.
Proces
Do tej umytej partii wybierane są tylko najlepsze ziarna. Wiśnie docierają do młyna po południu i są przetwarzane następnego dnia - poddawane mechanicznemu usuwaniu miąższu w celu wypłukania i usunięcia jak największej ilości śluzu. Ziarna są następnie pozostawiane na noc w zbiornikach, a następnie suszone na słońcu na podwyższonych afrykańskich łożach przez około 12 dni.
Polecane metody zaparzenia kawy The Barn Costa Rica Corazón de Jesús
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/12 |
Producent | The Barn |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kostaryka |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.