The Barn Colombia La Linda filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
The Barn Colombia La Linda filtr 250g
data palenia |
2023.07.17
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Antioquia
|
uprawy |
1800 m n.p.m.
|
producent |
La Linda Farmers
|
odmiana | Caturra |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
ganache makadamia karmel owoce pestkowe herbata oolong |
ocena |
-
|
La Linda to społeczność zajmująca się uprawą kawy, która dzieli jeden górski strumień, do wszystkiego, od nawadniania po przetwarzanie. Rodziny La Linda robią rzeczy tak, jak kochamy: pracują ręcznie, aby zapewnić najlepszą możliwą jakość, na bardzo małych działkach. Nowy projekt połączył je z rynkiem speciality dzięki czemu rolnicy nie muszą sprzedawać ziarna na rynek komercyjny.
W filiżance La Linda oferuje równowagę i złożoność. Spodziewaj się słodyczy i nuty owocowej. Najpierw pojawia się bogaty ganache ze słodkimi nutami makadamii, karmelu i owoców pestkowych. Gdy się ochładza, utrzymująca się głębia przywołuje wyrafinowaną konsystencję herbaty oolong.
La Linda to odległa społeczność rolnicza, położona wokół górskiego strumienia, który jest głównym źródłem wody. Bez skali umożliwiającej dostęp do rentownego rynku, rolnicy wcześniej sprzedawali swoje małe zbiory większym nabywcom komercyjnym: ich doskonałe ziarna gubiły się w ogólnej kolumbijskiej mieszance. Zmienił to projekt La Linda.
Zbiorami na farmach La Linda zajmuje się głównie rodzina, a czasami kilku najemnych pracowników. W przypadku małych, stromych gospodarstw zbieranie w ten sposób jest łatwiejsze w zarządzaniu. Wiśnie będą zbierane w dwóch lub trzech przejściach między drzewami, zanim zostaną przetworzone na terenie posesji.
Każdy rolnik posiada mały rozdrabniacz ręczny lub elektryczny oraz zbiornik fermentacyjny. Świeże wiśnie po zbiorze są rozdrabniane, a następnie przenoszone do zbiornika fermentacyjnego na jeden lub dwa dni, w zależności od temperatury. Ziarna są następnie myte i suszone na słońcu w suszarkach parabolicznych, które działają prawie jak szklarnie: chronią kawę przed deszczem i zapewniają równomierną temperaturę.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | The Barn |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.