The Barn Colombia Juan Martin Gesha filtr 250g kawa ziarnista specialty





Opis
The Barn Colombia Juan Martin Harrar filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.05.08
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Cauca
|
producent |
Finca Juan Martin
|
wysokość upraw |
2050 m n.p.m.
|
odmiana |
Gesha
|
proces |
washed anaerobic
|
typ palenia | metody alternatywne / przelewowe |
palenie | |
profil sensoryczny |
truskawka owoce pestkowe czarna herbata |
ocena |
brak danych
|
Opis
W ubiegłym roku mieliśmy szczęści spróbować kilku znakomitych kaw pochodzących z Finca Juan Martin, które przygotowała niemiecka palarnia The Barn. Właśnie dotarły do nich trzy nowe partie ze świeżych zbiorów z tego innowacyjnego gospodarstwa. Niedawno trafiła do nas etiopska odmiana Harrar. Teraz mamy świeżutką Geshę po obróbce anaerobic!
Kubek - profil sensoryczny
W filiżance ta kawa jest dojrzała i krągła, jak najlepsze letnie owoce. Najpierw pojawia się słodka nuta truskawki, a następnie miękkie owoce pestkowe i aromatyczna czarna herbata, gdy się ochładza. Wyrafinowana konsystencja to niewątpliwie Gesha, z doskonale zbalansowaną kwasowością i słodyczą.
Farma
Finca Juan Martin to eksperymentalna farma należąca do Banexport, partnera eksportowego w Kolumbii. Celem tego projektu jest przetwarzanie różnych odmian w celu uzyskania optymalnych właściwości kawy.
Poza tym Juan Martin służy jako wizytówka producentów kawy, którzy eksportują swoje kawy za pośrednictwem Banexport. Położony w najwyższym obszarze Sotara, zaledwie 30 minut od stolicy Kaukazu, Popayan, Juan Martin jest poświęcony rozwijaniu praktyk przyjaznych dla środowiska. Kawa jest tu przetwarzana z zachowaniem najwyższych standardów jakości w zależności od warunków otoczenia.
Proces
Ta partia była przetwarzana zastosowaniem procesu beztlenowego. Świeżo zebrane wiśnie są fermentowane przez noc w workach GrainPro przed usunięciem miąższu, umyciem i wysuszeniem. Rezultatem jest czysta filiżanka o pięknej głębi.
Polecane metody zaparzenia kawy The Barn Colombia Juan Martin Gesha
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/05 |
Producent | The Barn |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Obróbka | anaerobic |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.