The Barn Colombia El Vergel espresso 250g kawa ziarnista speciality





Opis
The Barn Fazenda Da Mata espresso 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.05.08
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Tolima
|
producent |
Elias & Shady Bayter
|
wysokość upraw |
1450 m n.p.m.
|
odmiana |
Caturra
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
jagody karmel wanilia guma balonowa |
ocena |
brak danych
|
Opis
W 2022 roku kilka Ralf z The Barn odwiedził braci Eliasa i Shady'ego, aby zobaczyć na własne oczy niesamowitą innowację, którą wprowadzają na swojej farmie w Tolima. Cupping ich różnorodnej gamy kaw było prawdziwą eksploracją kolumbijskiego terroir. El Vergel to ich sztandarowa partia, która daje głęboko słodkie espresso o dynamicznym charakterze.
Profil kawy
W filiżance to typowa kulumbijska kawa z prawdziwą głębią. Skłaniając się ku słodyczy, przynosi przyjemne nuty karmelu i wanilii. Akcenty jagód i gumy balonowej dodają dynamicznej złożoności, z delikatną jabłkową kwasowością na finiszu.
Farma
El Vergel to rodzinna firma dwóch braci, Eliasa i Shady'ego oraz ich matki Marty. Mieszcząca się we Fresno, w regionie Tolima, na początku była uprawą awokado. W 2012 roku obaj bracia dostrzegli szanse wykorzystania swoich gruntów pod uprawę kawy speciality. Położone na zboczach pokrytego śniegiem wulkanu Nevado del Ruiz, gospodarstwo korzysta z wyjątkowego mikroklimatu. Zaczynali od odmian Caturra i Castillo. Nie minęło dużo czasu, zanim zaczęli poszerzać swoją kolekcję odmian, aby w pełni eksplorować niesamowity terroir, którym dysponują.
Proces
Kawy myte z Kolumbii od dawna są ważną częścią portfolio The Barn, ale ta jest trochę inna. Bracia Bayter opracowali własny proces hybrydowy, w którym świeże wiśnie są poddawane fermentacji przez dłuższy czas przed myciem. Oddaje to część charakteru naturalnego przetwarzania przy jednoczesnym zachowaniu pięknie czystego profilu. W gospodarstwie stacja uzdatniania wody umożliwia recykling wody z procesu mycia i powrót do środowiska.
Polecane metody zaparzenia kawy The Barn Colombia El Vergel
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/05 |
Producent | The Barn |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.