The Barn Colombia El Obraje Gesha filtr 250g kawa ziarnista specialty jasnopalona do metod alternatywnych





Opis
The Barn Colombia El Obraje Gesha filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.04.03
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Nariño
|
producent |
Pablo Andres Guerrero
|
wysokość upraw |
2200 m n.p.m.
|
odmiana |
Gesha
|
proces | |
typ palenia | metody alternatywne / przelewowe |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Palarnia The Barn, wraz z tą kawą wprowadza nową linię do swojego portfolio - Rarity Line.
Będzie częścią ich stałej oferty. To szansa na spróbowanie rzadkich i super-wysoko ocenianych kaw: prezentacja innowacyjnych producentów i specjalnych odmian.
Pierwsza kawa w tej nowej serii to cudowne ziarna od Pablo Guerrero i jego wielokrotnie nagradzanego El Obraje.
Kubek - profil sensoryczny
Naturalnie przetworzona partia jest dynamiczną ekspresją odmiany Gesha. Aromat i smak przyciągnie Cię intensywną marakują i wyraźnymi kwiatami. Nuta jaśminu, z której słynie Gesha, jest tu elegancka i pasuje do jedwabistego body. Jagody i owoce pestkowe są harmonijne z delikatną równowagą między słodyczą a kwasowością.
Farma
Hacienda El Obraje znajduje się na bardzo dużej wysokości: 2200 m n.p.m., w górach departamentu Nariño, gdzie na zboczach schodzących do doliny rzecznej uprawiana jest kawa. Odwiedzając młyn, wyraźnie widać poświęcenie Pabla, ze skrupulatnie utrzymanymi zbiornikami fermentacyjnymi, urządzeniami do usuwania pulpy i podniesionymi łożami do suszenia.
Pablo jako pierwszy wprowadził kawę do obszaru Tangua poza miastem Pasto w 2000 roku. Na ponad 100 akrach uprawia 25 akrów kawy, a resztę zachował jako naturalny las. Do 2009 roku zbudował zakład do przetwarzania własnej kawy i wszedł na rynek kawy specialty. Jego eksperymenty trwają do dziś: sadzenie nowych odmian i wprowadzanie kaw naturalnych i mokrych metod przetwarzania. Sadzenie kawy na tak dużej wysokości było ryzykowne, ale drzewa bardzo dobrze się przystosowały: dziś możesz posmakować całej ciężkiej pracy Pabla w tym oszałamiającym nanolocie.
Proces
Ta partia została poddana naturalnej obróbce w młynie w El Obraje. Czas przetwarzania różni się w zależności od zmiennych klimatu w czasie zbioru. Zwykle wiśnie są fermentowane w całości przez 20 godzin w tych samych workach, których używają zbieracze do zbioru. Wiśnie są zbierane selektywnie pod kątem dojrzałości i sortowane przez flotację. Po fermentacji i sortowaniu wiśnie są zwykle suszone przez 30 dni przed osiągnięciem docelowej wilgotności.
Polecane metody zaparzenia kawy The Barn El Obraje Gesha
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/04 |
Producent | The Barn |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.