The Barn Colombia El Obraje Gesha filtr 250g kawa ziarnista specialty jasnopalona do metod alternatywnych

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 209,90 zł 209.90
ilość szt.
Zyskujesz 104 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

The Barn Colombia El Obraje Gesha filtr 250g

kawa speciality z nutami marakui

kawa speciality z nutami jagód

kawa speciality z nutami jaśminu

Charakterystyka kawy

data palenia
2023.04.03
palarnia
pochodzenie
region
Nariño
producent
Pablo Andres Guerrero
wysokość
upraw
2200 m n.p.m.
odmiana
Gesha
proces
typ palenia metody alternatywne / przelewowe
palenie
profil
sensoryczny

marakuja
jagody
owoce pestkowe
jaśmin

ocena
brak danych

Opis kawy

Palarnia The Barn, wraz z tą kawą wprowadza nową linię do swojego portfolio - Rarity Line.

Będzie częścią ich stałej oferty. To szansa na spróbowanie rzadkich i super-wysoko ocenianych kaw: prezentacja innowacyjnych producentów i specjalnych odmian.

Pierwsza kawa w tej nowej serii to cudowne ziarna od Pablo Guerrero i jego wielokrotnie nagradzanego El Obraje.

Kubek - profil sensoryczny

Naturalnie przetworzona partia jest dynamiczną ekspresją odmiany Gesha. Aromat i smak przyciągnie Cię intensywną marakują i wyraźnymi kwiatami. Nuta jaśminu, z której słynie Gesha, jest tu elegancka i pasuje do jedwabistego body. Jagody i owoce pestkowe są harmonijne z delikatną równowagą między słodyczą a kwasowością.

Farma

Hacienda El Obraje znajduje się na bardzo dużej wysokości: 2200 m n.p.m., w górach departamentu Nariño, gdzie na zboczach schodzących do doliny rzecznej uprawiana jest kawa. Odwiedzając młyn, wyraźnie widać poświęcenie Pabla, ze skrupulatnie utrzymanymi zbiornikami fermentacyjnymi, urządzeniami do usuwania pulpy i podniesionymi łożami do suszenia.

Pablo jako pierwszy wprowadził kawę do obszaru Tangua poza miastem Pasto w 2000 roku. Na ponad 100 akrach uprawia 25 akrów kawy, a resztę zachował jako naturalny las. Do 2009 roku zbudował zakład do przetwarzania własnej kawy i wszedł na rynek kawy specialty. Jego eksperymenty trwają do dziś: sadzenie nowych odmian i wprowadzanie kaw naturalnych i mokrych metod przetwarzania. Sadzenie kawy na tak dużej wysokości było ryzykowne, ale drzewa bardzo dobrze się przystosowały: dziś możesz posmakować całej ciężkiej pracy Pabla w tym oszałamiającym nanolocie.

Proces

Ta partia została poddana naturalnej obróbce w młynie w El Obraje. Czas przetwarzania różni się w zależności od zmiennych klimatu w czasie zbioru. Zwykle wiśnie są fermentowane w całości przez 20 godzin w tych samych workach, których używają zbieracze do zbioru. Wiśnie są zbierane selektywnie pod kątem dojrzałości i sortowane przez flotację. Po fermentacji i sortowaniu wiśnie są zwykle suszone przez 30 dni przed osiągnięciem docelowej wilgotności.


Polecane metody zaparzenia kawy The Barn El Obraje Gesha

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia (miesiąc) 2023/04
Producent The Barn
Producent (kraj) Niemcy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Obróbka sucha / natural
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Promocje
Peak Water Endurance filtr do dzbanka 2 sztuki
Peak Water Endurance filtr do dzbanka 2 sztuki
189,90 zł 164,90 zł
szt.

Bezpieczne płatności w CoffeeLove

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium