The Barn Brazylia Stardust 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.10.15 |
palarnia
The Barn |
pochodzenie
Brazylia |
region
Cerrado
|
uprawy
1200 m n.p.m.
|
producent
-
|
stacja obróbki
Daterra
|
odmiana
Yellow Bourbon
|
proces
natural |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
suszona śliwka |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Stardust 250 g z Brazylii wypalona w berlińskiej palarni The Barn
Stardust to nowa kawa od partnerów The Barn z Brazylii, plantacji Daterra. Jej unikalną cechą jest to, że owoce kawy w pełni wysychają na drzewie kawowym, tworząc profil, który jest pysznie gładki. Ze słodkimi nutami mlecznej czekolady i suszonych śliwek. Spodziewaj się jedwabistego profilu z odrobiną Stardust!
Region Cerrado znajduje się na wysokości ponad 1200 metrów. Żyzna gleba, zasilana przez jeziora i naturalne źródła, zapewnia idealne warunki do uprawy kawy.
Daterra została stworzona z marzenia o ponownym wzbudzeniu zachwytu kawą z Brazylii: skupiając się na jakości, innowacji i (przede wszystkim) zrównoważonym rozwoju. Z szacunkiem dla gleby, wody, dzikiej przyrody i ludzi z regionu, stali się sławni ze swojego skrupulatnego podejścia do postępu.
W 2003 roku zostali pierwszą certyfikowaną farmą Rainforest Alliance w Brazylii, a ponad połowa posiadłości to zachowane tereny poświęcone ochronie naturalnej bioróżnorodności.
Daterra zbudowała swoją reputację na jakości produkcji i przetwarzania. W przypadku partii Stardust zastosowali specjalną wersję naturalnego przetwarzania. Wiśnie kawy pozostawia się do całkowitego wyschnięcia na drzewie, co zapewnia wysoki poziom słodyczy i tekstury.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18 g kawy dająca 38-40 g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.