The Barn Brazylia Ivan Dos Santos 1 kg kawa ziarnista
data palenia |
2024.09.02
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
São Paulo
|
uprawy |
1200 - 1350 m n.p.m.
|
producent |
Ivan and Rose dos Santos / FAF
|
farma |
FAF (Fazenda Ambiental Fortaleza or Environmental Fortress Farm)
|
odmiana | Red Catuai |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
czekolada ciasto orzechowe wanilia |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality Ivan Dos Santos 1 kg z Brazylii wypalona w berlińskiej palarni The Barn
Fantastyczna partia od Ivana i Rose! Twoje kubki smakowe będą oczarowane czystymi, pełnymi smakami belgijskiej czekolady, ciasta orzechowego, wanilii, porzeczek i lepkich daktyli. Filiżanka jest zrównoważona i gładka.
Rodzina dos Santos uprawia kawę wokół Mount Caconde od ponad 40 lat. Region ten jest błogosławiony naturalnymi źródłami, które podtrzymują piękno tego obszaru. Partnerzy FAF znajdują się niedaleko farmy i mogą zaoferować największe możliwe wsparcie.
Ivan jest młodszym bratem Gertrudes i Joao Hamilton dos Santos. Wraz z rodzeństwem i żoną Rose, w 2008 roku, nawiązał współpracę z FAF (Fazenda Ambiental Fortaleza lub Environmental Fortress Farm), aby przejść na zrównoważoną uprawę kawy zorientowaną na jakości. Szybko do przodu i cały region został przekształcony, a sąsiedzi współpracują i stosują najlepsze możliwe praktyki rolnicze.
Nazwana na cześć Brazylijskiego Roadrunner'a, który jest rodzimy dla tego obszaru, farma Ivana i Rose Sitio Seriema jest modelem nowoczesnej, odpowiedzialnej produkcji kawy. Po raz pierwszy The Barn spróbowali kawy od rodziny w 2014 roku i pomogło to zmienić ich postrzeganie brazylijskich kaw. Z uwagi na wysoki udział brazylijskiej kawy produkowanej na niższym poziomie „towarowym”, była to intrygująca podróż, aby zobaczyć piękno terenu kraju.
Relacja z Ivanem i Rose rozwijała się przez lata i The Barn zaczęli inwestować w modernizacje w ich farmie. Dzięki ulepszonym urządzeniom do uzdatniania wody farma teraz całkowicie oczyszcza całą wodę przed uwolnieniem jej z powrotem do środowiska. Współpracując z FAF, projekt ten rozszerza się obecnie na cały region, pomagając w opracowaniu bardziej zrównoważonego modelu produkcji kawy.
Dojrzałe wiśnie są zbierane ręcznie, aby były naturalnie przetwarzane i suszone na farmie. W szczycie sezonu, gdy ilość zbieranych wiśni jest największa, fasolki są czasami przenoszone do sąsiedniej fazendy należącej do brata Ivana. W przypadku naturalnie przetworzonych partii, całe wiśnie są przenoszone na podniesione afrykańskie grządki, aby powoli wyschły na słońcu. Ciepło regionu zapewnia idealne warunki do wysokiej jakości naturalnego przetwarzania, które pomaga nadać fasolkom słodką głębię.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł