The Barn Brazil Sundrop filtr 250g kawa ziarnista specialty





Opis
The Barn Brazil Sundrop filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.05.08
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Cerrado
|
producent |
Daterra
|
wysokość upraw |
1200 m n.p.m.
|
odmiana |
Yellow Bourbon
|
proces | |
typ palenia | metody alternatywne / przelewowe |
palenie | |
profil sensoryczny |
karmel suszona śliwka jaśmin |
ocena |
brak danych
|
Opis
Dzięki innowacjom właścicieli z Daterra w Brazylii, najlepsze wypracowane metody doskonale łączą się z bogactwem brazylijskiego terroir: sezon po sezonie ta naturalnie przetwarzana kawa jest nierzwykłą, dekadencką rozkoszą dla miłośników najlepszych smaków, z kojącą słodyczą, którą moglibyśmy się cieszyć przez cały dzień.
Kubek - profil sensoryczny
W filiżance Sundrop daje aksamitne odczucie w ustach, które wypełnia podniebienie słodyczą karmelu i suszonych owoców.
Suszone śliwki i orzechowe pralinki uzupełniają kwiatowe nuty kwiatu pomarańczy i jaśminu.
Farma
Daterra to pionierzy w swojej dziedzinie: zaangażowani w przesuwanie granic w produkcji kawy, z oddanym podejściem zarówno do jakości, jak i zrównoważonego rozwoju.
Byli pierwszą farmą kawy z certyfikatem Rainforest Alliance w Brazylii i razem z The Barn rozpoczęli program sadzenia drzew, aby pomóc złagodzić skutki zmian klimatu. Dziś Daterra jest ma udokumentowane pozytywne oddziaływanie na klimat, wciąż eksperymentując zarówno w rolnictwie, jak i przetwórstwie.
Proces
Zawsze poszukując innowacji, w przypadku tej kawy Daterra wykorzystuje adaptację naturalnej metody przetwarzania, która wykorzystuje porę suchą w Brazylii. Ta partia przechodzi wyjątkowy proces, który rozpoczyna się w szczycie sezonu, kiedy wiśnie są pełne wilgoci przypominającej miód.
Zamiast natychmiastowego zbioru dojrzałych wiśni, wiśnie są częściowo suszone, pozostające nadal na gałęziach. Suche warunki w czasie zbiorów oznaczają, że można uniknąć grzybów lub innych wad owoców.
Częściowo wysuszone wiśnie są następnie zbierane i przenoszone na tarasy w celu dalszego suszenia. Na ostatnim etapie wiśnie kończą proces suszenia w mechanicznej suszarce bębnowej, aby zapewnić stały poziom wilgoci i stabilizację.
Ta wieloetapowa obróbka jest typowa dla staranności Daterra na każdym etapie produkcji, a rezultatem jest elegancka i słodka kawa o niskiej kwasowości.
Polecane metody zaparzenia kawy The Barn Brazil Sundrop
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/05 |
Producent | The Barn |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.