The Barn Brazil Boa Vista espresso 1kg kawa ziarnista speciality





Opis
The Barn Brazil Boa Vista espresso 1kg
data palenia |
2023.07.20
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Boa Vista Valley, São Paulo
|
uprawy |
1200 - 1350 m n.p.m.
|
producent |
Jacon Family / FAF
|
odmiana |
Catuai
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
czekolada orzech brazylijski krówka |
ocena |
-
|
Boa Vista – czyli piękny widok – to zielona dolina w regionie Mogiana w Sao Paulo. Rolnicy ze społeczności Boa Vista od dawna skupiają się na zbieraniu mniejszych partii kawy o wyjątkowych smakach. Współpracując z Fazenda Ambiental Fortaleza, społeczność dzieli się informacjami, aby wprowadzać innowacje, rozwijać się i chronić ziemię, od której zależy.
Profil bogaty w czekoladową słodycz jest idealną bazą dla gładkiego, zbalansowanego napoju mlecznego. Flat Whie, cappuccino, latte, czy inne kawy z mlekiem będą przyjemnie słodkie i kremowe.
Polecane metody zaparzenia tej kawy
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia - 26 - 30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | The Barn |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 1 kg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.